Od 21. marta do 12. aprila: 17. Beogradski festival igre u Centru Sava donosi jedinstvene umetničke doživljaje!

Pod sloganom „Čista senzacija“, sedamnaesti Beogradski festival igre donosi jedinstvene umetničke doživljaje. U okviru glavnog programa, publici će se od 21. marta do 12. aprila predstaviti 17 kompanija iz 12 zemalja, sa 23 koreografska komada. Trupe stižu iz Francuske, Belgije, Italije, Španije, Nemačke, SAD, Izraela, Kanade, Holandije, Argentine, Hrvatske i Brazila, a programi će se izvoditi u Beogradu i Novom Sadu.

17. Beogradski festival igre u Centru Sava donosi jedinstvene umetničke doživljaje!, foto: Promo/Beogradski festival igre
17. Beogradski festival igre u Centru Sava donosi jedinstvene umetničke doživljaje!, foto: Promo/Beogradski festival igre
.

Otvaranje Festivala, 21. marta donosi svetsku premijeru koju potpisuje Jakopo Godani za Drezden Frankfurt kompaniju igre. Godani je dobitnik Nagrade Jovan Ćirilov za koreografski triptih izveden u okviru prethodnog festivala, a priznanje podrazumeva obavezu laureata da se vrati sa potpuno novim delom pred beogradsku publiku. Nagradu Jovan Ćirilov – za korak napred, pre njega su dobili Jirži Kilijan, Šaron Ejal, Dimitris Papajoanu i Mari Šuinar.

Svojim radovima, Jakopo Godani je oduševljavao publiku u Beogradu i Novom Sadu, i bio jedan od umetnika koji su osmislili otvaranje rekonstruisanog Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, 2017. godine. Nova postavka čuvenog italijanskog koreografa sa stalnom adresom u Frankfurtu, biće prilika da u Beograd stignu brojni inostrani gosti, kao i da Festival svoj slogan potvrdi već na samom početku!

Sa odobrenjem Leonarda Koena, pod umetničkom direkcijom Luja Robiteja i u okvirima hrabre dramaturgije Erika Žana, Ballet Jazz Montreal izvodi svoj najnoviji komad na najvažnijim svetskim pozornicama. Omaž slavnom montrealskom pesniku i kantautoru evocira životne cikluse kroz pet sezona, opisanih u njegovim stihovima. Međunarodno priznati koreografi, Andonis Fonjadakis, Anabel Lopez Očoa i Ihsan Rustem, osmislili su pokret inspirisan legendarnim pesmama. Njihov moćan i celovit koreografski svet, obasjava Koenov jedinstven rad, i oživljava ga zahvaljujući 14 izuzetnih igrača poznate kanadske trupe.

Okružen timom slavnih autora i dizajnera, “Dance Me” kombinuje scenski, vizuelni, muzički, dramaturški i koreografski izraz, a sjajna predstava ima ograničena izvođačka prava, koja uključuju trogodišnju svetsku turneju. Ballet Jazz Montreal će upravo sa ovim delom zatvoriti 17. Beogradski festival igre u Centru Sava, 12. aprila.

Ulaznice za predstave Drezden Frankfurt kompanije igre i trupe Ballet Jazz Montreal, mogu se nabaviti po ceni od 2.300, 1.900 i 1.500 dinara, na blagajni Centra Sava ili na sajtu Beogradskog festivala igre uz popust od 20% za kupovinu Visa karticama. Popust koji kompanija Visa kao pokrovitelj Beogradskog festivala igre poklanja svojim korisnicima i najbržim kupcima na sajtu Festivala, važi za sve predstave, ali je broj ovih ulaznica ograničen.