Petrijin venac najbolja predstava 34. festivala Gaveline večeri

U takmičarskom programu 34. Gavelinih večeri u Zagrebu učestvovalo je deset predstava iz Ljubljane, Zagreba, Beograda, Splita, Varaždina, Sarajeva i Maribora.

foto: Arhiva Atelje 212
foto: Arhiva Atelje 212
.

Obrazloženje žirija koji je radio u sastavu Biserka Ipša, glumica (predsednica žirija), Anica Tomić, rediteljka i Gea Vlahović, pozorišna kritičarka:

"Nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljuje se predstavi "PETRIJIN VENAC" Dragoslava Mihailovića, u režiji Bobana Skerlića i produkciji Atelje 212".

Nagradu 34. Gavellinih večeri za najbolju predstavu u celini dodeljujemo izvanredno atmosferičnoj pozorišnoj rekreaciji romana Dragoslava Mihailovića, koja arhetipsku temu ženske sudbine kao paradigmatske žrtve ubojitog provincijalnog patrijarhata doslovno raspliće na sceni, u kompleksnoj predstavi čija burna intimistička interpretacija klasika srpske književnosti snažno iskoračuje iz uobičajenog repertoarnog pozorišnog mejnstrima.

Glumica Milica Mihajlović, Dražen Ferenčina direktor, Biserka Ipša glumica predsednik žirija, foto: Arhiva Atelje 212
Glumica Milica Mihajlović, Dražen Ferenčina direktor, Biserka Ipša glumica predsednik žirija, foto: Arhiva Atelje 212
.

U dramaturško-redateljskom rešenju Mile Mašović-Nikolić i Bobana Skerlića, jednu ženu i njenu tragičnu sudbinu u neprekidnoj interakciji pletu tri glumice – Marta Bjelica, Jovana Gavrilović i Milica Mihajlović – čineći moćan troglas ženskog identiteta „koji je preživio sve“. Estetikom glumačke saigre, oslanjanjem na poetsku začudnost u scenskoj interpretaciji i sugestivnom dinamikom teatarske celine, predstava „Petrijin venac“ Ateljea 212 predstavlja odličan primer visokog repertoarnog pozorišta koje zaslužuje nagradu 34. Gavellinih večeri za najbolju predstavu u celini."