Urban

Posebno izdanje za veliki jubilej: XX Internacionalni džez festival u Kragujevcu od 24-26. oktobra

Dvadesti „Internacionalni džez festival u Kragujevcu“ (IJFK) koji se održava na Velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra od 24. do 26. oktobra imaće svoje posebno izdanje.

17.09.2019. - 09:00h
Plakat sa programom festivala
Plakat sa programom festivalafoto: promo

Ova dve decenije duga tradicija veliki je jubilej tihe upornosti, istrajnosti i ljubavi prema džezu koje organizatori Festivala, ReKreativno dud, pokazuju iz godine u godinu, dovodeći u srce Šumadije brojna velika svetska muzička imena. Bez preterane pompe i podrške, sa velikim rezultatima.

 

Veliki jubilej obeležiće, pre svega, nastupi 2 velika orkestra - Big bend RTS otvara festival, dok DžezRauš big bend iz Minhena, klubska i koncertna atrakcija koja prvi put dolazi u Srbiju, zatvara festival. Ovaj bend svoj džez zvuk kombinuje sa tehno i haos muzikom i prvi je big bend na svetu rezident jednog tehno – kluba.

U tri dana Festivala, na Velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra nastupiće i neka od trenutno najaktuelnijih imena evropskog džeza, koja podjednako hvale i kritika i publika. Austrijski The Golden Fang trio je specijalno formiran za ovu priliku od muzičara Shake Stew benda, poznatog po hipnotičkoj mešavini afrobita i džeza.

Duo Kaan i Džan iz Turske predstavlja projekat „Bezvremeni“, jedan od najpopularnijih džez albuma u Evropi, za koji kritika kaže da sjaji poput Aladinove čarobne lampe. Iz Italije dolazi bend Yallow Squeeds, na čelu sa uvek drugačijim Frančeskom Diodatijem, sastavljen od vrlo traženih, izuzetnih solista i improvizatora bez premca, ali koji ipak „koncept benda“ u svom nastupu stavljaju ispred svega.

Ukrajinski, a srpski saksofonista, vanserijski muzikalni Maks Kočetov nastupa sa svojim Maks Kočetov kvartetom, dok će domaći bend Thrillseeking Polymers pokazati zašto po mišljenju poznavalaca džeza upravo njemu pripada visoko mesto u budućnosti domaće džez scene.

Za 20 godina na Internacionalnom džez festivalu u Kragujevcu (IJFK) održano je preko 120 koncerata i nastupilo više od 400 izvođača iz 40 zemalja celog sveta. Među njima su i svetski priznata imena kao što su Chris Jarrett, Vinny Golia, Joachim Schoenecker, David Helbock, Ilhan Ersahin, Cristina Zavalloni, Remi Panossian, Lukacs Miklosch i mnogi drugi.

Neki su, poput Anite Vardel i Tima Garlanda baš tu, na IJFK prvi i jedini put nastupali u Srbiji.

Upravo zbog ovoga Festival je sve ove godine privlačio veliki broj publike iz cele Srbije. Kad je o publici reč, treba napomenuti da je u ovih 20 godina Festival edukovao i negovao čitave generacije novih poklonika džeza, istovremeno pružajući priliku brojnim sada već etabliranim domaćim džez muzičarima da prvi put izađu pred publiku baš pod njegovim okriljem.

Karte su u pretprodaji po ceni od 800 dinara za dan i 2000 za sva 3 dana Festivala.