Urban

Baletska škola Nacionalne fondacije za igru gostuje u Monci i Komu

Nakon uspešne školske godine, čiji je kraj obeležen osvajanjem čak sedam medalja na međunarodnim baletskim takmičenjima u Nemačkoj, Litvaniji i Italiji, učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru iz Beograda počinju pripreme za svoje prvo gostovanje u Italiji.

 

16.08.2019. - 07:02h
foto: Fotografije iz komada La Vie Parisienne i Teatro Belloni u Monci

Pod pokroviteljstvom čuvene primabalerine Karle Frači, naši mladi baletski igrači će zajedno sa učenicima rimske Baletske akademije, gostovati u Monci i Komu, gde će 24. i 25. septembra izvesti celovečernji komad „La Vie Parisienne“ u koreografiji Sabrine Bosko. Završne zajedničke probe pred važne nastupe, učenici će imati već od 20. septembra, u Milanu.

Inspirisana muzikom i jedinstvenom atmosferom Pariza sa početka prošlog veka, ova predstava je premijerno prikazana beogradskoj publici 29. aprila, na Svetski dan igre, a zatim je u okviru drugog Karavana igre putovala u Novi Pazar, Rašku i Banju Koviljaču. Pored učenika Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru, glavne uloge su poverene prvacima Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, Ani Pavlović i Jovanu Veselinoviću. Kostime je osmislila Mima Madžarac, a asistent koreografa je Marija Janković.

foto: Fotografije iz komada La Vie Parisienne i Teatro Belloni u Monci

Predstavama u Monci i Komu, Baletska škola Nacionalne fondacije za igru iz Beograda će se po prvi put predstaviti italijanskoj publici, i ujedno obeležiti deceniju kontinuirane i uspešne saradnje sa vodećim baletskim školama i brojnim renomiranim pedagozima i koreografima iz ove zemlje.

Kao prva internacionalna osmogodišnja baletska škola u Srbiji, akreditovana od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije, Baletska škola Nacionalne fondacije za umetničku igru svoju nastavu koncipira u skladu sa zvaničnim italijanskim obrazovnim planom i programom. Tokom predstojeće godine, redovnu nastavu će uz beogradske stručnjake, voditi pedagozi Akademije Vaganova iz Sankt Petersburga, Nacionalne baletske škole iz Havane i Kompanije Elvina Ejlija iz Njujorka.