Laguna predstavlja novi Handkeov roman - „Veliki pad“ od četvrtka 25. jula u knjižarama!

Dobitnik brojnih važnih književnih priznanja, među kojima je i Kafkina nagrada, austrijski pisac Peter Handke je čitaocima u našoj zemlji postao poznat nakon knjige „Zimsko putovanje na reke Dunav, Savu, Moravu i Drinu ili Pravda za Srbiju“.

Peter Handke &Veliki pad&, foto: promo
Peter Handke "Veliki pad", foto: promo
.

Ovoga puta Laguna predstavlja Handkeov roman „Veliki pad“ u prevodu pisca i prevodioca Žarka Radakovića, koji je preveo više od dvadeset dela Petera Handkea.

U romanu junak je nezadovoljnik svetskim poretkom, permanentni buntovnik ogorčen urbanim svetom, i suprotstavlja se svemu što mu se ne čini prirodno i normalno, a povremeno poželi i da je ubica. U isto vreme, on sve vreme razmišlja i o najplemenitijim stvarima – o veri, odgovornosti, ljubavi, prijateljstvu. Nakon duboke introspekcije i kritike, ostavlja čitaocu da odgonetne šta je Veliki pad.

„Veliki pad“ obuhvata jedan dan – od jutra do kasnih večernjih sati – u životu ostarelog glumca koji iz predgrađa metropole kreće u centar da mu predsednik države uruči prestižnu nagradu. Na tom putu sreće se sa beskućnicima i imigrantima, potom dolazi do napuštene pruge, gde ga policajci nakratko zaustavljaju zbog sumnje da je terorista. Ništa nije bolje ni kada kroči u samo srce grada u kojem su ljudi otuđeni i pod pogubnim uticajem savremene tehnologije.

Junakova šetnja je delom hodočašće delom krstaški pohod ispunjen dubokim promišljanjem o svetu u kojem živimo.

Peter Handke (1942, Grifen), jedan je od najznačajnijih pisaca nemačkog jezika i savremene svetske književnosti. Pisac stotinak knjiga, romana, pripovesti, drama, poezije, eseja, žurnala i filmskih scenarija; autor više filmova, i koautor i saradnik u mnogim filmovima Vima Vendersa; likovni ilustrator svojih tekstova. Dobitnik niza nagrada: Bihnerove, Kafkine, Šilerove, Ibzenove, Nestrojeve, nagrade „Tomas Man“, nagrade „Milovan Vidaković“ i drugih.

Roman „Veliki pad“ možete pronaći od četvrtka 25. jula u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.