Urban

12. Weekend Media Festival od 19. do 22. 09.: Stiže Žan Klod Biver uticajni biznismen u industriji luksuznih brendova

Weekend Media Festival će se u svom 12. od 19. do 22. septembra, osim na već poznatom mestu u staroj fabici duvana duhana u Rovinju, održati i u luksuznom Grand Park Hotelu Rovinj i okupiti najrelevantnije stručnjake komunikacijske industrije iz čitavog regiona. Na predavanjima, panelima i radionicama, aktualizirovaće se brojne teme, od streaming servisa i uticaja tehnologije, do iseljavanja iz Hrvatske i promena u novinarstvu, zbog čega žustrih rasprava sasvim sigurno neće nedostajati.

03.07.2019. - 13:00h pr
foto: Promo

U Rovinj stiže jedan od najznačajnijih biznismena u industriji luksuznih brendova, kojg nazivaju i spasiteljem švajcarske industrije satova, legendarni lider Tag Heuera i Hublota Žan-Klod Biver. On će održati predavanje u sklopu Weekend Masterclassa u prestižnom Grand Park Hotelu Rovinj. Biver je jedna od najuticajnijih osoba u svetu satova. Ovaj veliki marketinški stručnjak ispričaće nam kako je prvi uklopio luksuzni brend u svet fudbala, kako je izgledala saradnja sa Sindi Kraford, Majkl Šumaherom i Pirsom Brosnanom, i zašto pobednici Forlmule 1 nose samo njegove satove.

Direktor Festivala Tomo Ricov ističe da se Weekend svake godine trudi da uvede novosti kako bi učesnicima ponudili nešto novo i neočekivano. „Ove smo godine osmislili novi format predavanja – Weekend Masterclass, koji ćemo održati u Grand Park Hotelu. Siguran sam da će ta nova Weekend lokacija impresionirati naše učesnike, jer je Park postavio novi standard luksuzne ponude u Hrvatskoj. Na Weekendu ove godine obeležavamo i 50. godišnjicu čuvenog Vudstoka. Poruka koja stoji iza tog legendarnog festivala primenjiva je i danas, jer u vrieme rastućeg populizma svetu stvarno treba više mira, ljubavi i komunikacija“, kazao je Ricov.

Program Weekenda u Rovinju će okupiti više od 150 predavača i panelista. „Kako preživeti seks, laži i nekretnine“ panel je koji će zasigurno podići prašinu, a baviće se temom političkih komunikacijskih promašaja kojima svakodnevno svedočimo. Goruća tema s kojom se Hrvatska suočava je iseljavanje i zato će se na panelu „Zašto ljudi odlaze i mogu li biznisi preživjeti njihov odlazak?“ raspravljati mogu li se biznisi prilagoditi novoj situaciji i što to znači za ukupno tržište.

Aktualnim trendovima u medijima baviće se panel „Novinarstvo i društvene mreže“ gdje će učesnici komentarisati kako se novinarstvo promenilo pod pritiskom društvenih mreža i instant vijesti, kao i onaj popularnog naziva „Spotlight“ na kojem će se raspravljati zašto pada poverenje u medije i koje su posledice za društvo.

Direktor programa Festivala Nikola Vrdoljak ističe da će se na Weekendu kroz celi niz panela i predavanja raspravljati o tome jesmo li zapravo razočarani tehnologijom. „Danas svedočimo sudaru Silicijumske doline s državnim aparatima i realnim svetom. Regulatori raznih zemalja takmiče se ko će strože kazniti američke divove Facebook, Apple, Amazon, Netflix i Google. Ko će pobediti u globalnom ratu te kako će izgledati medijski svet nakon techlasha raspravljat će se na panelu „Mark izdrži! Kako će Zuckerberg&friends preživeti globalni techlash?“, najavljuje Vrdoljak.

Na panelima „Kids, kids, kids: Kako stvoriti dobar dečji sadržaj?“ te „Digitalni wellbeing“ govornici će raspravljati o sadržaju za digitalne generacije te kako kvalitetno organizirati život u doba interneta i mobitela.

Posebna zanimljivost ovogodišnjeg Weekenda je interaktivna radionica „Ed Sheeran vs. Petar Grašo“ na kojoj će trojica radijskih profesionalaca stvarati radijski format temeljen na rezultatima brzog mucic testa prisutne publike i odgovarati na pitanja. Mora li Ed Sheeran biti emitiran baš svaka četiri sata i na koji način domaća i strana muzika ulazi u programe samo su neka od pitanja na koja očekujemo odgovore.

Hoće li Netflix preživeti jaku konkurenciju, što očekivati od Disney+, a što sve to znači za korisnike te kako će veliki broj servisa utecati na proizvodnju lokalnog sadržaja samo su neka pitanja na koja će se odgovor dobiti na panelu „Streaming Wars“. Streaming platforme dramatično su promenile audiovizuelni ambijent u celom svetu, dramske serije već su odavno potisnule film i holivudske blokbastere u drugi plan, a izlazak najvećih - Disneyja, Applea i Time Warnera u streaming arenu tek se očekuje.

U sklopu panela Content is the king! Again!“ otkriće se kakva je sadašnja situacija po pitanju televizijskog sadržaja, kakvi su trendovi globalno te kako se u tome snalaze Hrvatska i regija.

I ove je godine glavni partner Weekend Media Festivala Adris grupa, koja od samih početaka podržava Weekend i nezamenjiv je član festivala koji se kroz 11 godina pozicionirao kao jedinstveno mesto okupljanja komunikacijskih stručnjaka i predstavnika medija.

„Weekend Media Festival stalni je pratitelj Adrisovih investicijskih napora u podizanju kvalitete ponude u Rovinju. Rovinj je danas luksuzna turistička, ali i prepoznatljiva event destinacija. Tome je uvelipe pridoneo upravo Weekend koji je bio među prvima, a i nadalje je, najveće i najdugovečnije događanje kojem smo ponosni domaćin i generalni pokrovitelj od prvog izdanja. Uspjeh i dugovečnost Weekenda proizlazi iz njegovog pobedničkog festivalskog koncepta koji objedinjuje pomno osmišljen edukativni i zabavni program te jedinstvenu lokaciju stare fabrike koja postaje svojevrsni mali festivalski grad idealan za kreativno dokoličarenje“, rekla je Kristina Miljavac iz korporativnih komunikacija Adris grupe.

Biraju se najbolji regionalni digitalni radovi u sklopu sedmog izdanja nagrade SoMo Borac te najbolji projekti osme regionalne revije BalCannes

U organizaciji Hrvatske udruženja društava za tržišno komuniciranje (HURA) i Weekend Media Festivala, ove se godine održava osmi po redu BalCannes na kojem će se vrednovati najbolje agencijske projekte iz osam zemalja regije. Revija BalCannes poznata je po svom jedinstvenom konceptu u kojem 25 najboljih projekata godine odabiru agencije, mediji i oglašivači, ali i želji organizatora da deluje za boljitak struke. Najvećem lavu i dobitniku nagrade, organizatori BalCannesa, platiće trošak prijave jednog projekta na takmičenje Cannes Lions 2020. godine. Agencije iz celog regiona svoje projekte mogu prijaviti do 1. septembra 2019. godine.

I najvažnija regionalna digitalna nagrada, SoMo Borac, dodieliće se na Weekendu te tako otkriti ko je imao najbolje digitalne kampanje u devet kategorija. SoMo Borac se dodeljuje sedmu godinu zaredom, a do sada je sveukupno imao 765 prijava, 124 podieljene statute, 54 pobednika, 122 člana žirija i oko 2300 posetioca. Ove godine je kategorija Viralni blockbuster zamenjena kategorijom One-Hit Wonder, a u njoj se nagrađuje jedna objava koja je izazvala lavinu reakcija, komentara i deljenja. Prijave su već otvorene i traju do 3. septembra.

Osim po konstruktivnim i provokativnim raspravama, Weekend je poznat i po najboljim zabavama. I ovoga puta organizatori spremaju raznovrstan muzički program i druženja do kasno u noć. Novost je i Weekend paket koji omogućava rezervaciju smeštaja i kotizaciju.