Urban

U susret 12. "Serbia Fashion week-u": Brojna iznenađenja za modne sladokusce

Dvanaesto po redu izdanje „Serbia Fashion Weeka“, najveće modne manifestacije u jugoistočnoj Evropi održaće se u Novom Sadu od 3. do 7. maja. Pored predstavljanja novih kolekcija najistaknutijih srpskih dizanera, predstojeću nacionalnu Nedelju mode obežiće i brojni gosti iz inostranstva.

30.04.2019. - 13:00h
Pored domaćih, predstojeću nacionalnu Nedelju mode obežiće i brojni gosti iz inostranstva.
Pored domaćih, predstojeću nacionalnu Nedelju mode obežiće i brojni gosti iz inostranstva.foto: Vladimir Veličković

Od domaćih imena predstaviće se Igor Todorović, Marija Šabić, Suzana Perić, Bata Spasojević, Boško Jakovljević, Ivana Nikolić kao i mnogi drugi afirmisani, ali i mladi talentovani dizajneri.

Kada je reč o gostima iz inostranstva, i ovoga puta srpskoj publici svoje nove modele prezentovaće umetnički direktor dva najveća Sajma mode u Evropi, u Parizu i Berlinu, oficijelni član Federacije visoke mode Francuske i potpredsednik „Serbia Fashion Weeka“ - Emerik Fransoa. Iz Grčke stiže Marios Karavasilis, a iz Holandije Carmichael Byfield.

Prva tri dana revije će se održavati u Kongresnom centru Master Novsadskog sajma, dok se 6. 7. maja ovaj modni festival seli u čarobni prostor dvorca Eđšeg. Dok su večernji časovi tradicionalno rezervisani za modne revije, u toku prepodneva na prigramu će biti seminarske aktivnosti, paneli i diskusije.

S obziron na to da je „Serbia Fashion Week“ izrastao u manifestaciju koja danas ima kredibilitet u modnim krugovima na globalnom nivou, u proletnjem izdanju akcenat će biti na saradnji sa inostranim manifestacijama i dizajnerima, a posebno sa tržištem Azije. Srpskoj publici predstaviće se dizajneri iz četiri centralnozijske države: Kazahstana, Azerbejdžana, Uzbekistana i Kirgistana.

Kao najveća modna manifestacija i jedina licencirana Nedelja mode u našoj zemlji, „Serbia Fashion Week“ ima potpisan 31 ugovor o saradnji s nedeljama mode širom Evrope i Amerike. Međutim, do nedavno nismo bili dovoljno otvoreni prema centralnoj Aziji i Africi, pa nam je posebno zadovoljstvo što možemo da najavimo da bi 13. izdanje Srpske nedelje mode trebalo da se prikaže u Kini u novembru.

Ova godina označava globalizaciju „Serbia Fashion Weeka“.

Posetite Novi Sad i uživajte u 12. Serbia Fasion Week-u!
Posetite Novi Sad i uživajte u 12. Serbia Fasion Week-u!foto: Vladimir Veličković

- Potencirajući na kvalitet, napravili smo brend u inostranstvu i vreme je da naša nacionalna Nedelja mode krene i u svet – kaže predsednica Nacionalne komore za modu i „Serbia Fashion Weeka“ Svetlana Horvat, i dodaje da tokom 12. po redu srpske Nedelje mode biti najavljen i početak realizacije velikog projekta „Retro inovation“, koji je SFW pokrenuo s partnerima iz Kine.

O značaju ovoj projekta čiji cilj je da se savremeno odevanje poveže s kulturnim nasleđem određene zemlje, njene tradicije i zanata, dovoljno govori činjenica da su ga podržale Valada Kine i Vlada Srbije.

Narednih dana očekuje se potvrda dolaska na „Serbia Fashion Week“ predsednice i generalnog sekretara Federacije mode Kine i člana borda predsednika Federacije mode Azije, sa kojima će srpska Nedelja mode svečano potpisati protokol o saradnji. Srbija će za ovaj projekat biti sedište za celu Centralnu i Istočnu Evropu.

– Ovo izdanje „Serbia Fashion Weeka“ zatvorićemo prikazivanjem postavke srpskih dizajnera, koja će biti bazirana na tradiciji naše zemlje i kulturnom nasleđu. Tako ćemo svečano najaviti početak pomenutog projekta koji ćemo zajednički sa našim partnerima iz Azije raditi na trećim tržištima – kaže Svetlana Horvat, a potom najavljuje da će otvaranju 12. „Serbia Fashion Weeka“ prethoditi takmičenje „Mr. i Mrs. Bottle” koje u okviru projekta „Fashion and Wine” Nacionalna komora za modu Srbije organizuje zajedno sa Pokrajinskim sekreterijatom za privredu i turizam.

Srpskoj publici predstaviće se dizajneri iz četiri centralnozijske države: Kazahstana, Azerbejdžana, Uzbekistana i Kirgistana
Srpskoj publici predstaviće se dizajneri iz četiri centralnozijske države: Kazahstana, Azerbejdžana, Uzbekistana i Kirgistanafoto: Vladimir Veličković

Tim povodom raspisan je i konkurs za dizajn i stilizovanje vinske flaše u cilju povezivanja vinara i modnih stvaralaca, a najkreativnija rešenja koja stručni žiri odabere biće prikazana na „Serbia Fashion Weeku“.

Deset autora koji prođu u finale, svoje kreacije za vinske flaše imaće priliku da predstave u okviru „Paris Fashion Weeka“ u okviru zvanične platforme „Defile a Paris” u septembru, koji je takođe jedan od novih velikih projekata globalizacije „Serbia Fashion Weeka“, o kome će u narednim mesecima tek da se govori.

Ulaznice se mogu nabaviti na svim prodajnim mestima Gigs Tixa ili online putem sajta http://www.gigstix.com