"Đura i mornari akustik" u petak od 20:00 u Pedagoškom muzeju: Slušamo balade

U Pedagoškom muzeju 19 aprila u 20 sati, biće održan koncert "Đura i mornari akustik" potpomognut duo bendom "Mućkalice".

Đura i mornari akustik, foto: Milena Đorđević
Đura i mornari akustik, foto: Milena Đorđević
.

Akustičnu obradu poznatih pesama iz repertoara benda "Đura i mornari" pretežno balada, izvode Vladimir Đurić Đura pevač, Milan Milosavljević Burda gitara, Nenad Ljubenović harmonika i Zoran Anić gitara. Nova forma donosi noviji moderniji akustični zvuk starim pesmama poput Balkanske, Alegrije, Saveta, Andjela i orkestra itd. Anić i Ljubenković su deo akustik benda "Muckalica" koji će izvesti i par prigodnih pesama iz njihovog opusa.

Bend “Đura i Mornari” već duže vreme postoji na srpskoj muzičkoj sceni i radi sa uspehom. Trenutno je svuda u svetu ekspanzija “World Music” latino zvuka, kao i laganih mediteranskih melodija i smatra se da je sve što je u vezi sa tim u trendu. Uz sve to se odlično uklapa i beogradska poezija Vladimira Đurića Đure ili Đure Mornara.

Osamdesetih godina Djura Mornar bio je frontmen benda “Heroji” koji je bio popularan u celoj eks Jugoslaviji. Početkom devedesetih formirao je bend “Đura i Mornari”. U prvoj postavi u bendu su svirali Arsa gitare, Radovan saksofon, Kiki bas, Rale bubnjevi i specijalni gost na harmonici Misko Plavi. Bend "Đura i Mornari", nastupao je vrlo uspešno na brojnim koncertima u Srbiji, kao i na festivalima: “West Ritam Festivalu” 1999. u Beogradskom Sava centru (isto veče kada je svirao i bend “Kubanizmo” sa Kube), Zrenjanimskim danima Piva 2003., “Beer Festu” 2007. u Beogradu, te kao predgrupa zagrebačkom bendu “Kubizmo” u beogradskom SKCu. Formula latino balkanske muzike je na ovim prostorima dosta originalna. Od 2011. godine u postavi su Boris Djurić bas, Radivoje Rale Bojanovski gitara, Dejan Resanović Deki harmonika i Nikola Đokić bubnjevi. Kao specijalni gosti tu su Srdjan Tanaskovic Srki klavijature i Milos Djuric Vudi timbalesi. Bend “Đura i Mornari” snimio je albume “Maštarije”, “Mediteran”, “Tropikalizam” “Letnja terasa” Alegria. Đura je snimio album "Letnja terasa" uz podršku Milana Burde i gitariste Zorana Anića. .Bend je objavio i kompilaciju "Hitovi". Nedavno je objavljen etno album Đure i Mornara "Nove gradske pesme" zajedno sa nagradjivanim tamburaškim orkestrom "Vojvođanski san" koga predvodi Stefan Fuks, sa specijalnom gostom Ljubinkom Lazićem.