Od 31. januara u bioskopima "Marija Stjuart kraljica Škotske"

Film “Marija Stjuart kraljica Škotske”, koji će se od 31. januara naći na bioskopskom repertoaru, istražuje turbulentan život harizmatične Marije Stjuart.

.

Nakon što je sa 16 godina postala kraljica Francuske a sa 18 udovica, odbija pritisak da se ponovo uda. Umesto udaje, vraća se u svoju rodnu Škotsku da povrati tron koji joj pripada. Međutim Škotskom i Engleskom vlada neodoljiva Elizabeta I. Mlade kraljice se u isto vreme plaše i dive jedna drugoj. Rivali u moći i ljubavi, ženski regenti u svetu u kom dominiraju muškarci, njih dve će morati da odluče kako da igraju igre oko braka i nezavisnosti. Odlučna da bude vladar a ne samo figura, Marija se poziva na pravo da zauzme engleski tron, preteći Elizabetinom suverenitetu. Izdaja, pobuna i zavera ugrožavaju oba prestola i menjaju tok istorije.

“Oduvek sam osećala veliku povezanost sa Škotskom istorijom, verovatno zato što smatram da postoji mnogo sličnosti sa Irskom”, izjavila je Irska glumica Sirša Ronan o ulozi Marije Stjuart. “Bilo je izuzetno zanimljivo igrati kraljicu koja je od izuzetne važnosti za škotski narod. Verujem da je ovo priča koja zaslužuje da bude ekranizovana. Ovo je briljantna uloga za bilo koju glumicu i znala sam odmah koliko sam srećna što je meni pripala ta čast. To nije nešto što bih ikada odbila”, dodala je Sirša Ronan.

“Od trenutka kada sam prestala da posmatram svoj lik kao kraljicu, već kao običnu ženu, bila sam u stanju da se poistovetim sa njom i da je razumem. U početku sam napravila naivnu pretpostavku da je Elizabeta I imala izuzetno lagodan život, ali njeno detinjstvo je bilo poprilično traumatično. Naravno, to se nije zaustavilo onog trenutka kada je obezbedila moć. Provela sam mnogo vremena proučavajući do detalja trenutke koje je Elizabeta I doživela. Bila sam izuzetno uzbuđena što sarađujem sa tri žene, rediteljkom Džozi, producentkinjom Debrom i Siršom Ronan kojoj je pripala glavna ženska uloga”, izjavila je Margot Robi o ulozi Elizabete I.

Režija: Josie Rourke

Uloge: Saoirse Ronan, Margot Robbie, Jack Lowden, Joe Alwyn, Gemma Chan, Martin Compston, Ismael Cordova, Brendan Coyle, Ian Hart, Adrian Lester, James McArdle, David Tennant, Guy Pearce

Scenario: Beau Willimon

Žanr: biografija, istorijska drama

Studio: Universal Pictures

Trajanje: 125 minuta