Originalni predmet arheolozi su godinama doživljavali kao običnu igračku, ali je zahvaljujući radoznalosti jednog istraživača, 15 godina kasnije otkrivena mračna istina.

Najstrašniji zvuk na svetu, zvuk astečke pištaljke smrti, rekreiran je zahvaljujući mladim naučnicima koji stoje iza Jutjub kanala Ekšn Leb, a video na kome se čuje jeziv zvuk koji podseća na "vrisak hiljade leševa" i ledi krv u žilama obišao je čitav svet.

Astečka pištaljka smrti - psihološko oružje ili predmet za verske rituale?

Originalna pištaljka u obliku lobanje, koja je otkrivena devedesetih godina na teritoriji Meksika, tadašnjim arheolozima je najpre izgledala kao obična igračka. Ipak, pronalazak je krio mračnu tajnu, koja je otrkivena tek 15 godina kasnije, kada je jedan radnoznali istraživač odlučio da u nju dune.

Kako kaže engleska poslovica: "Radoznalost je ubila mačku" - zvuk koji je proizvela pištaljka u naučniku je izazvao šok i jezu, a nakon toga je ovaj predmet i dobio svoj nimalo laskavi naziv, "astečka pištaljka smrti". Nakon toga, naučnici su na ovu relikviju gledali potpuno drugačijim očima i odlučili da otkriju čemu je ona zapravo služila.

U ovom trenutku postoji nekoliko teorija za šta se jeziva pištaljka mogla koristiti. Prema jednoj od njih, ona je služila kao psihološko oružje na bojnim poljima, budući da svojim zvukom i zaista ledi krv u žilama. Druga teorija ukazuje na to da su je Asteci koristili tokom svojih verskih rituala i čina prinošenja žrtava, a smatrali su da će uz ovakav zvuk, duše žrtava lakše pronaći pravi put u zagrobni život. Ova je teorija i najpopularnija, premda je pištaljka prilikom arheoloških iskopavanja pronađena u rukama obezglavljenog skeleta. Savremene tehnologije u službi nauke

Zahvaljujući 3D štampaču, savremeni naučnici uspeli su da kreiraju identičnu kopiju "astečke pištaljke smrti", a tom prilikom ustanovljeno je da je unutrašnjost ove relikvije verna kopija forme ljudskog grkljana. Unutar pištaljke nalaze se i posebne kuglice od drveta koje dodatno utiču na zvuk koji iz njega izlazi, a koje i utiču na to da on zvuči kao "vrisak hiljade leševa".

Tim koji stoji iza ovog projekta je naglasio i kako video koji je kreiran ne bi trebalo da reprodukuju osetljive osobe sa slabim nervnim sistemom, budući da je uznemirujuć i može izazvali mučninu, bol u stomaku, glavobolju, pa čak i dijareju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.