Zdravlje severnokorejskih lidera je obično strogo čuvana državna tajna, a spekulacije o stanju sadašnjeg lidera Kima, za koga se veruje da ima 39 godina, pojavile su se jer je on konzumira veliku količinu cigara, primećeno je da se ugojio, ali i zbog porodične istorije kardiovaskularnih problema.

"Prilikom svog javnog nastupa 16. maja izgledao je umorno, sa vidljivim tamnim krugovima oko očiju i prema analizi veštačke inteligencije je procenjeno da je težak više od 140 kilograma", rekao je novinarima Ju Sang-bum nakon brifinga Nacionalne obaveštajne službe.

Poslanik je, pozivajući se na obaveštajni izveštaj da Severna Koreja intenzivno prikuplja najnovije medicinske podatke o lečenju nesanice za svog najvišeg zvaničnika, rekao da se veruje da Kim pati od "teškog" poremećaja spavanja. Strogo kontrolisani državni mediji Severne Koreje retko pominju zdravlje vođe, ali je u martu južnokorejska Jonap njuz novinska agencija citirala severnokorejske novine Severni Rodong Sinmun, koje su navele da Kim radi do 5 sati ujutro.

Kim je za te novine izjavio da je navikao da radi preko noći. Kim je nasledni vođa treće generacije koji je došao na vlast nakon što je njegov otac Kim Džong Il 2011. godine preminuo od srčanog napada. Obaveštajni brifing Južne Koreje usledio je nekoliko sati nakon neuspelog lansiranja šestog severnokorejskog satelita, pri čemu su pojačivač i balast pali u more. Ju je rekao da izgleda da je severnokorejski predsednik Kim posmatrao lansiranje na sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.