Zašto je dobar jutarnji seks?

Želeli biste da počnete dan na najzdraviji mogući način? To je barem lako, a ne treba ni izlaziti iz spavaće sobe. Osobe koje odmah ujutro vode ljubav ne da se osećaju bolje tokom dana, već i na taj način jačaju imunološki sistem.

.

Istraživanja upućuju na to da su odrasle osobe koje dan započinju seksom zdravije i srećnije od onih kojima jutarnji ritual uključuje šoljicu kafe ili čaja bez gimnastike u krevetu. Osobe koje upražnjavaju seks imaju snažniji imunitet pa ređe oboljevaju od gripa ili prehlada, a mogu se pohvaliti kvalitetnijom kožom, kosom i noktima.

Američka naučnica i seksualni savetnik u novinama dr Debi Herbenik kaže: 'Jutarnji seks oslobađa oksitocin, hormon dobrog raspoloženja zbog čega se parovi osećaju povezanije tokom celog dana. Od njega smo snažniji, ali i lepši. Jutarnji seks jača naš imunitet jer povećala nivo IgA, antitela koje nas štiti od infekcija'. Druga istraživanja takođe ukazuju na brojne dobrobiti jutarnje akcije među čaršavima. Istraživanja sa Kvin univerziteta u Belfastu otkrila su da upražnjavanje seksa tri puta nedeljno smanjuje rizik do srčanog ili moždanog udara.

Seksualni terapeuti tvrde da je jutro savršeno vreme za strastven početak dana, a za seks u to doba obično su raspoloženiji muškarci jer se njima dok spavaju akumulira testosteron koji će iskoristiti sledećeg dana. Od trenutka kada se probudi, čekaju ga tri do četiri sata kad mu je testosteron na vrhuncu. Jedno istraživanje iz 2009. pokazalo je da svakodnevni seks poboljšava kvalitet sperme i povećava šanse da žena ostane u drugom stanju.

Istraživanje sa Univerziteta u Notingemu takođe je pokazalo da muškarci koji imaju redovan seksualni život u pedesetim godinama imaju i manji rizik od razvoja raka prostate.