SVAĐE mogu postati STVAR PROŠLOSTI uz ove TRI važne KOMUNIKACIJSKE VEŠTINE

Kvalitetna komunikacija je važna za izgradnju uspešne, stabilne i dugoročne veze, a svaki par trebalo bi da pronađe svoj 'jezik ljubavi', odnosno način komunikacije koji mu odgovara.

Foto: bbernard / Shutterstock
Foto: bbernard / Shutterstock
.

Često se kaže kako je otvorena i iskrena komunikacija jedan od temelja za izgradnju uspešne i dugoročne ljubavne veze. Komunikacijske veštine važne su za razvoj svakog odnosa, bilo poslovnog, prijateljskog ili romantičnog.

Kada smo u vezi, važno nam je da nas partner čuje i razume. I stručnjaci za odnose ističu kako je upravo razumevanje i usvajanje učinkovitih tehnika komunikacije – i verbalnih i neverbalnih – ključno za izgradnju zdravog ljubavnog odnosa. Takođe ističu da su problemi u komunikaciji jedan od najčešćih problema kroz koje parovi prolaze u vezi.

Dobra komunikacija znači da bi prilikom razgovora sa partnerom trebalo obratiti pažnju na odabir reči, ton glasa i na govor tela. Sve to utiče na konačan ishod i omogućava postizanje kompromisa odnosno 'win-win' situacije.

Važno je odabrati pravo vreme za razgovor

Ako ste se posvađali sa partnerom, onda je vrlo važno da pronađete pravo vreme za razgovor. Tokom razgovora bi trebalo da oboje budete smireni i opušteni kako biste mogli racionalno da razgovarate o problemima koji vas muče. Nemoj pokretati važne razgovore odmah nakon svađe već malo sačekajte da se situacija primiri i da vam se emocije slegnu. Ako je vaš partner loše raspoložen, umoran ili rastresen, a vi mu iznenada uletite sa razgovorom o tome šta vas muči, to će samo pogoršati situaciju. Kad je reč o važnim razgovorima, oboje morate biti emocionalno i mentalno spremni, da bi sve proteklo glatko.

Razgovor licem u lice uvek je najbolji način za rešavanje problema

Brojni parovi često za rešavanje problema koriste sms poruke ili pak društvene mreže, ali terapeuti za odnose ističu kako je uvek najbolje razgovarati sa partnerom licem u lice. Tekstualne poruke mogu biti pogrešno protumačene stoga ih je bolje izbegavati. Tokom razgovora posvetite svom partneru pažnju i održavajte kontakt očima kada govorite. Poslušajte šta on želi da kaže i odgovarajte mu na miran način.

Saslušajte drugu stranu

Ponekad vam se možda čini kao da vas partner uopšte ne čuje ili ne razume, ali možda je problem u tome što ga niste saslušali kada je govorio o svojim emocijama. U odnosima je veština slušanja ponekad podcenjena, a od ključne je važnosti za postizanje uspeha. Trebalo bi znati slušati svog partnera kada nešto govori. Nemojte ga prekidati i dajte mu do znanja da ga slušate i da razumijete to o čemu govori. Odgovorite mu tek nakon što završi.

Izvor: Zena.rtl.hr