"Prokleta ljubav": Zašto ponekad imamo potrebu da se javimo bivšima?

Psiholozi su složni u jednom - normalno je ponekad poželeti da se javimoi bivšim partnerima. Osećaj da nam neopisivo nedostaju, pogotovo u vanrednim situacijama kakva je bila cela prošla godina, je očekivan. Imamo i objašnjenje zašto je to tako...

Zašto ponekad imamo potrebu da se javimo bivšima?, foto: adriaticfoto/Shutterstock
Zašto ponekad imamo potrebu da se javimo bivšima?, foto: adriaticfoto/Shutterstock
.

Neizvesna budućnost, nova sadašnjost, korona kriza, stalne crne vesti, potresi i ekonomske teškoće – sve su to faktori koji znatno utiču na stres u poslednjih godinu dana, tj. 15 meseci. Uzmimo u obzir taj spoljašnji faktor, kao i ljudsku potrebu za sigurnošću i ljubavlju, i dobili smo toksični koktel nesigurnosti i emocija zbog kojih ponekad imamo nesavladivu želju da se javimo i ponovno povežemo s bivšim partnerima. To nije sjajna ideja, ali piholozi tvrde – sasvim je uobičajena.

Stručnjaci naime tvrde da je prirodno žuditi za društvom ljudi do kojih nam je stalo, a u trenucima velikih teskoba i stresa posebno smo skloni okretanju srećnim sećanjima iz prošlosti. Tako neretko mnogi posegnu za mobilnim telefonom i odluče da se jave bivšim ljubavima – iako im to može doneti više štete nego koristi.

Želja da kontaktiramo bivšu ljubav nije uvek loša, budući da se može izroditi iz istinske brige za njihovo zdravlje. No, postoje i drugi razlozi, poput dosade ili želje za seksom. Javljanje bivšim ljubavima može da bude u redu sve dok proizlazi iz istinske brige i dok nemate skrivene motive, tvrde stručnjaci. Takođe, veoma je bitno ne buditi svoju, ali ni tuđu lažnu nadu i uveravati se kako je izlaz iz svih problema upravo u zagrljaju te osobe.

Psiholozi savetuju da razmislite da li je obzirno javiti se svojim bivšim partnerima sada kada su svi ranjiviji nego inače i hoće li vam dugoročno gledano oboma to koristiti. U nekim slučajevima višak slobodnog vremena, s kojim su se mnogi u protekloj godini suočili, može vas navesti da više razmišljate o prekidima i greškama iz prošlosti. Ako želite da se vratite bivšoj ljubavi razmislite da li su "novo normalno", karantin i samoizolacija pozitivno uticali na spoznavanje toga ili su poslužile kao obmana koja vas vuče ka lošoj vezi.

Tako psiholozi smatraju da je trenutna želja za kontaktiranjem bivših normalna i očekivana, ali i da bi je u većini slučajeva trebalo ugasiti, a donošenje bilo kakvih velikih odluka ostaviti za neke mirnije, opuštenije dane. Naime, donošenje velikih odluka u trenucima stresa može se pokazati pogubnim, jer kad smo pod uticajem emocija ne možemo situaciju racionalno da sagledamo.

Zato, ako i vi osećate potrebu da pošaljete poruku bivšem, prvo dobro razmislite šta se promenilo od raskida i zbog čega mislite da bi vaša veza drugi put bila bolja. Koliko god primamljivo izgledalo, želite da izbegnete situaciju koja će vas uzrujati i dugoročno vam naštetiti.

Stoga, pamet u glavu, i nemojte se javljati bivšima u stanjima emocionalne rastrojenosti. Ako ipak želite da pokušate da obnovite kontakt, za to sačekajte vreme kada ćete biti mirni i zadovoljni sobom. Šanse da tada vaš novo-stari ljubavni odnos uspe, biće znatno veće, piše Žena.hr.