Postajemo hrabriji, dekoncentrisani ali i pametniji: Ovih osam stvari dese nam se kad se zaljubimo!

Znate onaj osećaj kada se zaljubite, pa je stomak pun "leptirića", dlanovi se znoje, zenice šire? To sve nije ništa u poređenju sa onim što se događa u našem mozgu!

Da li ste znali da se sve ovo dogodi kada se zaljubite?, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
Da li ste znali da se sve ovo dogodi kada se zaljubite?, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
.

Evo osam načina na koje ljubav menja naša osećanja, misli i ponašanje!

1. "Navučeni" smo

Zaljubljenost u mozgu oslobađa hemikaliju zbog koje se osećamo izuzetno dobro, a onda želimo još više, stalno da se tako osećamo!

2. Hrabriji smo

Upravo taj osećaj želje da što pre vidimo osobu u koju smo zaljubljeni navodi nas da više rizikujemo i budemo hrabriji, kako bismo dobili ono što želimo.

3. Brižniji smo

Studija sprovedena na Univerzitetu Floride dokazala je da zaljubljenost u nama budi želju da štitimo osobu koja je predmet naše naklonosti od bilo čega što može da je zadesi, zbog čega se postavljamo veoma zaštitnički.

4. Dekoncentrisani smo

Ako ne možete da se fokusirate na jedan zadatak koji je pred vama, okrivite "leptiriće" u stomaku! Zaljubljenost se meša u sposobnost našeg mozga da se posveti jednoj aktivnosti.

5. Imamo više samopouzdanja nego ikada

I više optimizma, jer odjednom, kao da je sve u redu, a i ono što nije, više nije važno, jedino je važno kada ćemo se opet videti.

6. Manje osuđujemo okolinu

I za to postoji jednostavno objašnjenje, dobijeno iz jedne studije sprovedene u Londonu. Učesnicima su pokazivane slike ljudi u koje su zaljubljeni, a zatim su snimci njihovog mozga pokazali da se centar za osuđivanje i kritikovanje jednostavno "gasi" kada vide svoju simpatiju.

7. Pametniji smo

Barem nakratko! Zaljubljenost oslobađa dopamin, koji pospešuje kognitivne i motorne sposobnosti. Učesnici jednog istraživanja postajali su kratkoročno veštiji sa izvođenjem komplikovanih zadataka nakon što bi videli ime osobe koju vole na kompjuterskom ekranu.

8. Stabilniji smo

Jedno veliko istraživanje sprovedeno u Nemačkoj pokazalo je da osećaj zaljubljenosti ima duboke efekte na ličnost, čak i kada imamo probleme. Pacijenti koji su bolovali od neuroze, anksioznosti ili depresije postajali su stabilniji kada se zaljube.

Izvor: Mondo