NASA proučava kako imati seksualne odnose u svemiru; To im je jedan od najtežih zadataka

Seksualni odnosi će biti vitalni za uspehe svemirskih misija u budućnosti. Međutim, van Zemljine atmosfere to predstavlja veliki izazov, ne samo zbog gravitacije, već i zbog toga što se smatra da to nije kompatibilno sa ljudskom biologijom. Naime, libido čoveka je u svemiru smanjen zbog postojeće mikrogravitacije - u svemiru se smanjuje protok krvi, mišićna i skeletna snaga, a dešavaju se i hormonske promene, što sve doprinosi smanjenju seksualne želje.

Foto: Gorodenkoff / Shutterstock
Foto: Gorodenkoff / Shutterstock
.

Bila bi neophodna sidra za seks

Naučnici iz NASA-e su zainteresovani za proučavanje pitanja seksa u svemiru, jer bi to bilo od vitalnog značaja za uspehe svemirskih misija u budućnosti. Održavanje vrste na drugoj planeti bilo bi veliki napredak, a već znamo da se u poslednjih nekoliko godina razmišlja o nastanjivanju u svemiru u budućnosti.

Međutim, jedna od prvih prepreka je pre svega pomeranje:

„Svako guranje će pokrenuti astronauta u suprotnom smjeru“, rekao je fizičar i astronom Džon Milis za BuzzFeed, prenosi marca.com.

„Zamislite par klizača koji stoje na ledu. Ako bi se dodirnuli i odgurnuli rukama, svako bi krenuo unazad. Astronauti bi morali da budu pravilno ‘usidreni’, ne samo za samu svemirsku stanicu, već i jedni za druge. To čini mehaniku seksualnog čina teškom i vjerovatno pomalo nezgodnom”, rekao je Milis.

Svemirski seks se testira sa životinjama

Pitanje polnih odnosa u svemiru već je proučavano na životinjama, ali to nije dovoljno. Neophodno je utvrditi kako bi se to tačno primenilo kada su u pitanju ljudi.

„Proučavali smo osnovnu nauku reproduktivne fiziologije kod nekoliko vrsta, uključujući voćne mušice, crve, puževe, meduze, ribe, žabe i glodare“, rekao je predstavnik NASA.

„Druge istraživačke studije su takođe završene, a koristili smo semenu tečnost bikova i ljudi.”

Sada, NASA želi da sakupi rezultate tog istraživanja i pokuša da nađe merodavnije odgovore o tome kako bi seksualni čin u svemiru funkcionisao.

Seks u svemiru bio je posebno težak muškarcima, jer je zabeleženo da muški astronauti imaju manju količinu testosterona kada su u svemiru. Niži je i krvni pritisak, pa bi i muškarcima i ženama bilo zaista teško da imaju odnose.

“Prilikom polnog odnosa bi i tečnosti koje izlaze iz tela plutale po vazduhu”, rekao je Milis.

NASA pouzdano tvrdi da dvoje ljudi nikada nije imalo od u svemiru i da ne postoje podaci o seksualnim aktivnostima na svemirskim putovanjima.