Mislite da ISUVIŠE RETKO imate seksualne odnose? Evo šta kaže STATISTIKA

Kada je u pitanju seksualni život parova, nauka se potrudila i došla do tačnih podataka.Tako se, na primer, prosečna odrasla osoba upušta u seksualne odnose oko 54 puta tokom godine, što bi značilo otprilike jednom nedeljno. To su podaci iz studije sprovedene 2017. godine u magazinu Seksualno ponašanje.

Foto: NDAB Creativity / Shutterstock
Foto: NDAB Creativity / Shutterstock
.

Drugo istraživanje povezalo je česte odnose sa osećajem sreće. U rezultatima te studije stoji da su parovi koji imaju intimne odnose barem jednom nedeljno, mnogo srećniji od parova koji to rade nešto ređe. Isto istraživanje pokazalo je da više seksa od jednom nedeljno ne utiče na bolje raspoloženje, pa ne računajte da će vam seks učiniti ovu nedelju mnogo srećnijom.

„Parovi često prave grešku i žele da postignu određeni broj odnosa tokom nedelje ili meseca kako bi se osećali ok kada je u pitanju njihov seksualni život“, navodi Rafi Bilek, seksualni terapeut i dodaje da je istina i normalno ono što je prijatno za vas i partnera.

Ne morate da vodite ljubav često ako to ne želite

Kad prebacite fokus s brojki, shvatićete da je dosta faktora koji utiču na to koliko često vodite ljubav, a to mogu biti godine, stil života, zdravlje i naravno kvalitet odnosa.

“U skoro svim dugotrajnim vezama, određeno zasićenje se javlja nakon dve ili tri godine veze. Jednostavno je u ljudskoj prirodi da nam nešto postane dosadno i toga ne treba da se stidite niti to znači da sa vama nešto nije u redu“, ističe dr Brajan Džori, profesor na univerzitetu Beri, prenosi krstarica.com.

Vaša želja zavisi i od toga koliko godina imate

Treće istraživanje otkrilo je šta se događa sa seksualnim odnosima u zavisnosti od godina.

Osobe ispod 30 godina vode ljubav otprilike 112 puta u godini, ali ta brojka se smanjuje na 86 puta kad je osoba stara između 30 i 39 godina. Brojka od 69 puta se odnosi na one stare od 40-49, a otprilike 52 puta u godini važi za parove koji su iznad 50 godina starosti.

„Nekima to zasićenje znači utehu i sigurnost. Drugi će tu situaciju doživeti kao dosadu, ili signal da nisu sa pravim parterom i da bi vezu trebalo prekinuti“, dodaje.

Na žalost, možete se naći u poziciji kad partner i vi nemate iste želje, ali niste sami u tome. Razgovarajte, ako je potrebno pronađite stručnu osobu sa kojom ćete razgovarati. Nikako nije poželjno upoređivati se sa statistikom.

Na kraju, stručnjaci se slažu da kvalitetan odnos vodi do boljeg seksualnog života, a nikako obrnuto.