Dramatični ili tihi: Šta stil svađanja govori o vašoj vezi?

Svađe su sastavni deo veze i ako se poštuju neka pravila najčešće nisu pogubne za odnos dvoje ljudi.

Foto: Cast Of Thousands/Shutterstock
Foto: Cast Of Thousands/Shutterstock
.

Tokom godina provedenih u zajedništvu, parovi razviju sopstveni stil svađanja koji mnogo otkriva o dinamici njihovog odnosa.

Sigurno i vi poznajete parove koji viču i bacaju stvari, a koje bračni terapeuti nazivaju kraljevima drame. Pozitivna strana takve svađe jeste to što izbacite svu ljutnju, ali mana je što u takvoj eksploziji osećaja mogu na videlo izaći stvari koje niste hteli da izgovorite.

Zato pre nego što “krv proključa” treba da zamolite partnera da sednete na trenutak. Promena lokacije skrenuće pažnju s ljutnje i otvoriti priliku da o svemu dobro razmislite.

Dramatični duo

Kad dođe vreme za svađu, “Ma nemoj?!” bi trebalo da bude vaš bojni poklič. Nema sumnje da u ovoj vezi ima mnogo strasti, ali postoji i tako puno drame. Kad se stvari zakuvaju niko nije siguran.

Dobra vest je da redovno iz sebe izbacujete ljutnju, stres i druge negativne osećaje. Loša vest je da su stvari toliko eksplozivne da se možda nikada nećete zaista pozabaviti pravim problemima.

Mi se ne svađamo

Ovakvom izjavom samo pokazujete da potiskujete sopstvene potrebe zbog partnera. Povremeno je dobro preispitati sebe i zapitati se slažete li se sa svime što ste odlučili kao par.

Ako se nikad ne svađate, time samo potvrđujete da nemate izgrađen sopstveni identitet već sebe poistovećujete s vezom, tvrde bračni terapeuti.

Analitičari

Ovaj par pomno analizira i najmanju sitnicu zbog toga se često umesto na pozitivne strane fokusira isključivo na negativne. Zbog toga teško nalaze rešenje za svoje probleme koji umesto da nestanu samo se povećavaju.

Takav pristup često prati osuđivanje, zato je bolje da prvo pitate partnera šta je svojim činom mislio umesto da isto pretpostavljate. To rađa dijalog i otklanja sumnju koja može da izrodi novu svađu, prenosi Klix.ba.

Ona kaže – on beži

Dragi, moramo da razgovaramo – reči su na koje muškarci najčešće beže glavom bez obzira. Ako se par stalno suočava s takvim pristupom, vreme je za ozbiljne promene.

Partner koji probleme gura pod tepih samo pokazuje da nije spreman da poradi na odnosu i da se potrudi za svoju drugu polovinu. Zato mu je bolje pristupiti tako da mu pokažete kako ga ni za šta ne krivite već da želite da zajedničkim snagama pronađete rešenje. Postavite se kao da ste ravnopravni.

Tihi, ali ubojiti

Ovaj par se nikad ne svađa, već “tihom misom” pokazuje da im nešto smeta. Te tenzije osećaju svi oko njih zbog čega im je neprijatno u njihovom društvu.

Najčešće je pokazatelj da je par jednostavno odustao od svega odnosno da nema više energije za svađu, tvrde bračni terapeuti. Najbolje je prekinuti ćutanje i pokušati da pronađete novi način komunikacije, piše Huffington Post.