DEVET STVARI koje SREĆNI PAROVI nikada ne rade: Ovako će vaša veza i brak trajati

Od srećnih parova koji su u dugim, stabilnim vezama i braku, možemo mnogo toga da naučimo. Postoje određene navike koje oni izbegavaju.

Foto: Vitalii Matokha/Shutterstock
Foto: Vitalii Matokha/Shutterstock
.

Ne beže od teških razgovora Bez obzira na to koliko savršeno dobro funkcionišu zajedno, ne postoji par koji u nekom trenutku nije imao nesuglasice. One su neizbežne u odnosima. Srećni parovi svoje emocije ne guraju pod tepih, već otvoreno i iskreno razgovaraju o osetljivim temama. Ako ne rešite neka važna pitanja i dileme u odnosu, moglo bi doći do ogorčenosti i odvajanja. Ne zameraju jedno drugom Kod nesrećnih parova frustracije i razočarenja s vremenom stvaraju distancu. S druge strane, kod srećnih parova obe strane svesne su činjenice da niko od njih nije savršen i spremni na izvinjenje, prihvataju kritiku i krenu dalje. Ne vređaju jedno drugo Čak i kada je svađa žustra, srećni parovi se trude da izbegavaju komunikaciju u kojoj će se vređati jer su svesni toga koliko je ona kontraproduktivna i koliko produbljuje ljutnju. Mnogi parovi se tokom svađa međusobno nazivaju idiotima, gubitnicima, gadovima... Međutim, osobe u srećnim vezama, koje takođe doživljavaju ljutnju, frustraciju i razočaranje u odnosu, trude se da prema svom prema partneru u svakom trenutku zadrže odnos pun poštovanja.

Ne proveravaju partnera Ključ zdrave i srećne veze je poverenje. Zato srećni parovi ne “ kopaju” po porukama ili mejlovima svojih partnera. Oni nemaju osećaj da neko nešto od njih krije. Ne lažu jedno drugo Parovi u zdravim, srećnim vezama su otvoreni jedno prema drugome. Kod njih nema laži. Ljudi u zdravim odnosima se vole zbog onoga što jesu i podržavaju iskrenost bez obzira na eventualnu štetu koju ona može naneti.
Nikada ne posmatraju svog partnera kao protivnika Srećni parovi redovno podsećaju jedno drugo da su u istom timu. Izbegavaju da posmatraju situacije na način da je neko pobednik, a neko gubitnik. Ako svog partnera ne posmatrate kao neprijatelja vaša veza će biti puno srećnija. Kada situacije to zahtevaju, srećni parovi razgovaraju, dolaze do kompromisa i biraju najbolja rešenja za jednu i drugu stranu. Ne uzimaju jedno drugo zdravo za gotovo U dugim vezama se lako dogodi da prestanemo da se trudimo. Oni u svakom trenutku daju sve od sebe i neguju vezu bez obzira koliko dugo su zajedno.

Ne ogovaraju svog partnera Oni čuvaju leđa jedno drugom, umesto da ogovaraju. Sasvim je normalno pa čak i zdravo da se ponekad požalite prijateljici na nesuglasice koje imate s partnerom, ali srećni parovi neće dozvoliti da to preraste u ogovaranje. Ako ste frustrirani zbog nekih stvari, umesto da ogovarate partnera, obratite mu se i zajedno dođite do srži problema. Vi ćete biti srećniji, a i odnosi s prijateljima će biti manje opterećeni.

Ne zapostavljaju intimne trenutke U užurbanom načinu života vrlo je teško izdvojiti i organizovati vreme za intimu, posebno ako su tu i deca. Ali, zapostavljanje seksa nikako nije kvalitetno za vezu ili brak.