Da li je ljubomora dokaz ljubavi?

Ljubomora je složeno osećanje. Ona se može iskazati kroz bes, mržnju, patnju, uznemirenost i očaj. Međutim, da li je osećanje ljubomore uvek mora biti destruktivno?

Foto: Antonio Guillem/Shutterstock
Foto: Antonio Guillem/Shutterstock
.

Ona je obično posljedica negativnih misli i osećaja nesigurnosti koji se javlja jer se plašimo da bismo mogli da ostanemo bez voljene osobe. Ona je miks ljutnje, straha, gađenja.

Ukoliko vas partner konstantno pritiska, proverava vam telefon i lične stvari i zamera vam mnoge stvari, čak i ako mu niste dali povoda, to nije u redu! To nikako nije zdrava ljubomoru.

Problem ljubomore se sreće u svim grupama i zajednicama upravo zbog stalne potrebe za osvajanjem pažnje i podrške autoriteta, ona je deo egzistencijalnih potreba čoveka i opstanka.

Kad postoji nesigurnost u odnosu, prag za ljubomoru je jako snižen, ali i obrnuto, kada vlada sklad tada neće biti mesta za ljubomoru.

Ljubomora je tokom čitave čovekove istorije jedna od glavnih tema pesama, priča, filmova i drugih oblika umetnosti. Ipak, ona može da ima i negativne posledice.

Zato budite oprezni kad je ljubomora u pitanju, tanka je linija imeđu zdrave i patološke ljubomore.

Nauka kaže da je kontrolisana ljubomora zdrava. Ukoliko je vaš partner poželjan, to u vama može stvoriti osećanje ponosa što ste baš vi ona/onaj pored nje/njega, ali često taj ponos zna da prati osećaj ljubomore zbog straha da se ne pojavi neko lepši i zanimljiviji od vas.

Naše urođeno osećanja straha, bola, sreće, neizvesnosti su normalna dokle god ne idu u paranoju, dokle god možemo da ih prepoznamo i iskontrolišemo, piše CDM.