Da li znate zašto lepe devojke izlaze s mnogo ružnijim momcima?

Verovatno i vi imate prijatelja, koji baš i nije neki lepotan, a u vezi je ili braku s damom za kojom se svi okreću. Sigurno vam nije jasno na šta je to kod njega ona “pala” i zašto je baš s njim. Nauka ima odgovor na to pitanje

.

Kad vidite lepoticu u zagrljaju dežmekastog i ne baš privlačnog muškarca, sigurno vam se po glavi vrzmaju raznorazne teorije, poput “Ma, sigurno je neki bogataš, a ona je sponzoruša”, “Mora da je stvarno dobar čovek”, “Možda je u krevetu bog”…

Verovali ili ne, manje zgodni muškarci, kada se radi o pitanjima romantike i ljubavi, imaju startnu prednost u odnosu na svoje atraktivne suparnike.

Odgovor leži u rečima poznatog pisca Džeka Keruaka, koji je jednom napisao, “U svetu nikad neće biti mira, sve dok muškarci ne padnu ničice pred svojim ženama i ne zamole za oproštaj”, jeržene samo žele da im ljubite noge, u prenesenom smislu naravno.

Nakon godina koje su izgubile lečeći slomljeno srce, što su im ga slomili zgodni muškarci za kog su verovale da je “prava ljubav”, žene na kraju traže nekoga ko će im se diviti, obožavati ih, ko će ih uzdizati na pijedestal. A evo i zašto.

Jedno sociološko istraživanje otkrilo je da žene koje se udaju za manje zgodne muškarce imaju srećnije brakove od onih koji se udaju za lepotane. Gledano sa stanovišta evolucije, muškarcima je izgled njihove drage važan, jer žele svojoj deci da prenesu dobre gene.

Za razliku od njih, ženama je sama genetika manje bitna, već više traže stabilnost, odnosno muškarca koji neće previše vrdati naokolo, već će im pomagati u podizanju dece.

U sličnoj studiji koju je objavio “Časopis za porodičnu psihologiju”, pokazalo se da su parovi u kojima je žena bila atraktivnija od muškarca zadovoljniji svojom vezom od onih u kojima je atraktivnost bila ravnomerna.

Zato, nije ni čudo što ženama njihove mame i bake savetuju “udaj se za muškarca koji te voli više nego ti njega”. Iako to u mladosti zvuči veoma zastrašujuće, čak i samo na nivou ideje, u jednom trenutku mnoge devojke shvate vrednost ove pouke.

Ženama je veoma važno da se osećaju voljeno. Njima je potrebno ne samo da osete, već i da vide i čuju da je partneru stalo. U jednom trenutku života dojadi im da tumače muške postupke i da se pitaju “da li me on voli?”, “da li on hoće nešto više sa mnom?”. One žele to da sa sigurnošću znaju.

Prema Najdželu Barberu, evolutivnom psihologu i autoru knjige “Nauka romantike”, kada se radi o izascima i vezama, ženama je sopstveni izgled važniji nego što je muškarcima njihov.

Čak nas i istorija uči tome da je na ženi da bude lepa, a na muškarcu da ima druge kvalitete, poput fizičke spremnosti da brani, društvenog ugleda, ličnosti, pa u krajnjem, i novca…

Barber zaključuje da za žene to kako izgledaju predstavlja važan faktor, budući da od toga zavisi hoće li uspeti da obezbede partnera za stabilnu vezu.

Prema još jednoj studiji, manje atraktivni muškarci imaju više samopouzdanja (makar i lažnog) po pitanju vlastitog izgleda. Upravo zato, oni se češće nabacuju zgodnim devojkama, dok zgodni muškarci to skoro nikad ne rade, već ćekaju da im one same “padnu pod noge”.

Takođe, muškarci koji za sebe smatraju da su zgodni, iako to nisu, češće umišljaju da su žene zainteresovanje za njih, a to je ono što im i donosi uspeh. S druge strane, oni muškarci koji jesu ženama “na prvu” privlačni, neretko svoju atraktivnost precenjuju.

Sve u svemu, zaključak je da žene traže stabilne, samopouzdane muškarce koji se ne libe da pokaže svoja osećanja prema njima i žele stabilnu budućnost, bez obzira na to da li su im “na prvu loptu” privlačni ili ne.

Za razliku od njih, prezgodni frajeri ne ulivaju taj osećaj sigurnosti, jer s njim nijedna dama, pa čak ni najveća lepotica, nikad ne može da bude u potpunosti sigurna da će on “zauvek” ostati njen.

Izvor: telegraf.rs