Ispovest: Kako sam ostavila čoveka koji me je psihički maltretirao

Psihičko maltretiranje može biti čak i gore od fizičkih udaraca, a kako da na vreme pobegnete iz takve veze...

.

Jedna hrabra devojka podelila je svoju priču o svojoj nezdravoj vezi i partneru koji je na svaki način zlostavljao, ali i kako je rešila da stavi tačku na to. Mi vam je u celosti prenosimo.

"Prošlo je skoro 4 godine od kako sam donela najhrabriju odluku u svom životu, a to je da napustim vezu u kojoj sam psihički bila zlostavljena.

Kada sam upoznala Damjana prolazila kroz najteži period u životu. Silovana sam sa 20 godina i on se našao tu i pomogao mi da prebrodim. Vodio me je kod psihologa i bio maksimalna podrška.

Počela sam da se pitam kako bih uopšte prešla preko toga da nije bilo njega. Vrlo brzo počeli smo da živimo zajedno, iako su se moji roditelji u početku bunili.

On je postao moje utočište, moja sigurna luka… Ništa drugo mi nije bilo važno, iako me zapravo i nije nešto privlačio. Tada sam mislila da je bolje da budem uz njega jer se osećam sigurno nego da sama prolazim kroz sve to.

Vremenom, postajala sam jača i primećivala da se Damjan ne ophodi prema meni kako zaslužujem. Počeo je da me vređa, zvao me je debelom i imao ružne šale.

Umesto ljubavi dobijala sam najgore od te veze. Kada bih izašli sa prijateljima, čekao je da popijem malo alkohola i napadao me do te mere da bih se rasplakala i u društvu ispala kao “drama queen”. U tim situacijama svi su bili na njegovoj strani i sažaljevali ga jer me “čuva”.

Kada bih izašla sama bez njega u grad sa najboljim prijateljicama, Damjan bi me stalno zvao i proveravao kada ću kući, šta radim… Stalno mi je prebacivao i stvarao osećaj krivice ukoliko odem posle posla na piće sa drugaricama ili u pozorište sa mamom. Prijateljice su vremenom počele da primećuju da se gotovo plašim da izađem negde sa njima, ili da zakasnim kući i da me bukvalno zlostavlja.

Oduvek sam bila ambiciozna i imala sam dosta hobija i obavezama u kojima sam uživala. Međutim, on je stalno osporavao te moje hobije I karijeru, ponižavao me do te mere da sam poverovala da je zaista sve uzalud.

Naravno, on je radio šta je hteo, a jedino mesto gde je meni bilo dozvoljno da idem je teretana. Samopouzdanje mi je bilo uništeno, osećala se neatraktivno…

Samo jednom me je udario, ali njegovo psihičko zlostavljanje bilo je konstantno. Naš seksualni život bio je hladan i užasan, a čak je umeo da me vreća na račun toga što sam silovana. Ko zna koliko puta bi mi rekao das am “čudak” u krevetu.

Znala sam da treba dag a ostavim i da nip o koju cenu ne treba da se udam za njega, ali bila sam toliko utučena. Nakon 7 godina veze, usledio je prsten i pitanje “Pa, hoćeš li?”.

Znala sam da pravim užasnu grešku, ali s obzirom da je već sve organizovao i venčanje i veridbu, bila sam nekako uplašena i pristala sam.

Do te mere bila sam zavisna od njega i odvučena od priajtelja i roditelja das am mislila ako nemam njega neću imati nikoga.

Moje psihičko stanje je bilo sve gore da sam se čak povređivala krišom, jer samo tu on nije imao uticaja.

Nakon 18 meseci braka, preterala sam sa tabletama. Damjan je i u takvoj situaciji umesto da pomogne, stajao pored mene, a zatim mi je napunio ustal pilulama i besno rekao “Učini svima uslugu i umri”. Nikada neću moći da zaboravim te reči.

I posle te situacije, nisam ga napustila.

Kap koja je prelila čašu bila je kada sam jedne noći obukla seksi veš i pokušala dag a zavedem (iako mi se u suštini seks sa njim zgadio), a on je na to rekao:

“Pokrij tu debelu zadnjicu, ne pali me”.

Sledeći dan, pozvao me je brat i njegova devojka da se nađemo u gradu, a Damjan je odlučio da ne ide jer ga smara moj aporodica. Ne znam kako, ali u tom trenutku osetila sam neku snagu i bes i saopštila mu:

“Želim razvod!”

Osetila sam neku slobodu, iako sam pretpostavila da neće tek tako da me ostavi na miru.

Uspeo je da sve moje stvari izbaci i zapali, pokloni, mozda i proda i to dok nisam bila kod kuće i nisam uspela da bilo šta spakujem pre toga

Ostala sam bez ičega, ali bar sam imala svoj mir.

Danas živim normalnim životom u miru i sreći. Sledim svoje snove i polako vraćam se starim dobrim navikama za koje nisam imala vremna u ovoj bolesnoj vezi.

On me i dlaje nije skroz ostavio na miru. Zvao me je pre par nedelja da me pita da mu pozajmim novac…Verovatno nikad neče zauvek otići, ali ne obraća pažnju na to. Više ne može da me povredi što je najvažnije.

Želela sam da podelim ovu priču sa ženama širom sveta, jer sigurno postoji još dama koje imaju ili sui male sličan problem.

Ne dozvolite nikome da kontroliše vaš život, ponižava i ophodi se vama na način na koji nijedno ljudsko biće ne zaslužuje.

Zaslužujete najbolje od života i ne dozvolite da vas neko ubedi u suprotno".

Izvor: cosmopolitan.rs