Jednom ljubavnici, nikad prijatelji?

Od ljubavnika do prijatelja put je dug i vijugav, a iza svakog ugla vrebaju neprilike. Krenete li tim putem, možete pasti, zadržite li se na njegovom početku, ostajete uskraćeni za divan prizor na kraju.

.

O ovome ne razmišljaju svi koji nakon raskida brzopleto dodaju: "Ali, možemo da budemo prijatelji". Teško je biti samo prijatelj sa nekim sa kim smo delili najintimnije misli, dodire, pa i snove o svetloj zajedničkoj budućnosti. Ali, ne i nemoguće, uveravaju psiholozi.

Statistika pokazuje da mali broj bivših partnera zadržavaju bliski prijateljski odnos nakon raskida. Češći je potpuni zaborav ili povremeno druženje i civilizovan odnos pogotovo ako bivši par ima zajedničke prijatelje ili radi u istom kolektivu.

Tezu o mogućem prijateljstvu nakon raskida podržava razum. Očigledno vam ta osoba odgovara kao čovek inače ne biste bili sa njom u vezi, pa je logično da želite da je zadržite u svom životu. Ovo će funkcionisati ako su ispunjena dva uslova: oba partnera su emotivno zrela i romantična osećanja ne postoje ni sa jedne strane.

U realnosti, ipak, ovaj scenario se retko odvija, a srce često vodi u ćorsokak. Obično jedna strana i dalje voli, pa će ponudu prijateljstva prihvatiti oberučke nadajući se obnavljanju romanse. Time tapka u mestu i odlaže neminovno - suočavanje sa rastankom koje, što se više prolongira, postaje sve teže. Čak i kad je ljubav prestala, ostaje gorčina zbog izneverenih očekivanja, što nije dobar temelj za izgradnju "prijateljske" kuće. Druženje sa bivšim nakon raskida ne bi trebalo da praktikujete ni ako vam mira ne daje pomisao da će neko drugi zauzeti vaše mesto. Usamljenost je takođe faktor rizika jer vas može navesti da utehu potražite u poznatom zagrljaju. Sam raskid veoma je važan za kasniji odnos - rastanak na krv i nož ne obećava mnogo, kao ni onaj u kom je jedna strana povređena, izneverena i izdana.

Ako na vašem kantaru tas pretegne na stranu za prijateljstvo nakon raskida, psiholozi savetuju da, za početak, ne žurite. Stara izreka kaže da je za oporavak potrebno upola manje vremena nego što ste bili u vezi. Čak i da vam ne treba baš toliko, dajte sebi vremena da odbolujete partnera. Kada prođe taj proces, bacite se na posao. Jer, to je posao i tako treba da mu pristupite. Zaboravite na lagano i neosetno uskakanje iz partnerske uloge u prijateljsku. Dinamika vašeg odnosa postaje drugačija, i bez obzira što se toliko dobro poznajete, odnos morate da gradite od temelja. Jer, sada ste prijatelji. Potrudite se da izbrišete iz sećanja stare rasprave, negativna osećanja i frustracije kako ne bi trovali prijateljstvo. Ne očekujte da se partner preko noći volšebno promenio. Ne forsirajte odnos ako vidite da ne prija bilo vama, bilo partneru.

Najvažniji test nastaje kad u njegov život uđe neko novi. Da ste ovaj test položili, znaćete ako vam ta činjenica nimalo ne smeta i ako se radujete zbog njegove sreće sa drugom. Jer, tako rado prijatelji.

Izvor: novosti