Kako se gradi poverenje u vezi?

Da bismo se pored partnera osećali sigurno, a ne samo voljeno, potrebno je da mu verujemo i da se postavimo tako da on može nama da veruje. Ako je poverenje osnova zdrave veze, pitanje je kako se ono gradi.

.

Stručnjaci kažu da su to mudrosti od kojih nam zavisi sreća u ljubavi, što ne znači da ne možemo njima da ovladamo. Evo šta nam preporučuju:

* Predvidljivost. Mnogi se zavaravaju da će čestim iznenađenjima učvrstiti odnos. Naprotiv, stabilnost i ravnomernost su daleko efikasniji od inovacija.

* Pouzdanost. Pokažite partneru da verujete da može da uradi neke stvari bez obzira na vreme i okolnosti, da znate da je pouzdan i da isto može da očekuje od vas. Na ovaj način ćete sigurno izgraditi poverenje.

* Iskrenost. Pre ili kasnije, pogotovo u dugim vezama, svaka laž ili prećutana istina izađe na videlo, što može da uništi poverenje, a onda i samu vezu. Sve što prećutite, iako deluje kao nebitno za vaš odnos, a onda se otkrije, partner će doživeti kao razočaranje u vašu ličnost.

* Bez poređenja sa bivšim ljubavima. Loša iskustva iz prethodnih veza treba da ostanu u prošlosti, a ne da se koriste kao mera za ocenu sadašnjeg partnera. To je pogubno za svaki odnos, jer ne možemo da napredujemo dokle god prizivamo stare duhove.

* Vera u partnerove mogućnosti. Ako niste sigurni da može da uradi stvari koje očekujete od njega, potrebno je da mu to kažete i kroz pristojan razgovor pokušate da podignete njegov nivo samopouzdanja, a svoju veru.

* Kontrolisana ljubomora. Opravdano je kada na suptilan način obeležavamo svoju "teritoriju", ali islednička pitanja i konstantni agresivni napadi zbog pogleda koji je partner uputio nekoj osobi ili se kulturno javio, loši su potezi za svaku priču.

* Priznavanje ličnih želja. Većina pravi grešku od početka, pa partneru nikada ne kaže šta zapravo želi. A očekivanje da će on sam to shvatiti uglavnom dovodi do kontraefekta. Tako se osobe bez razloga udaljavaju, umesto da jedno drugo usrećuju.

* Upotreba opravdanog "Ne". Lepota veze je da se sve radi u duetu, ali ne preko svojih mogućnosti. Postoje stvari i trenuci kada je bolje priznati da nešto ne možeš, nego da radiš po svaku cenu, a zapravo sebi stvaraš muku.

* Suočenje sa problemima. Svaka nesuglasica koju ste ostavili po strani, kad tad će vas dočekati. Partneri često svesno zatvaraju oči pred problemima, ali oni im se uvek obiju o glavu. Samo njihovo blagovremeno rešavanje može da ojača međusobno poverenje.

GOVOR TELA: SEDAM detalja koji otkrivaju NJEGOVA prava osećanja!

Izvor: novosti