Niski ili visoki muškarci – ko ima veće šanse?

Tom Hardi, Mark Volberg, Džejson Stejtam... Niko od njih nije viši od 180 centimetara, a devojke za njima lude. Da li to znači da su niži frajeri odneli pobedu? Evo šta kažu devojke...

.

Visok, crn i zgodan - najpopularniji opis savršenog muškarca svih žena. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da su niži muškarci bolji životni partneri, zarađuju više novca i imaju veće izglede da ostanu monogamni što ih čini boljim momcima i muževima u poređenju sa višim i zgodnijim kolegama.

STEREOTIPI O VISOKIM MUŠKARCIMA
Niži muškarci su godinama žigosani u društvu zbog visine. Stvoren je svojevrstan stereotip da su visoki muškarci dominantniji, kao što su žene hipnotisane da preferiraju više muškarce, zato što oni mogu da učine da se žene osećaju manje i sigurnije, a njihova visina stvara i zabludu da su viši muškarci jači i da mogu da pobede u svakom takmičenju, piše "Huffington Post".

ISTRAŽIVANJE
Kako bi ispitali uticaj visine muškarca na različite sfere emotivne veze, naučnici Dalton Konli i Ebigejl Veicman su sakupili demografske podatke 5000 porodica u periodu od skoro 50 godina. Sakupljeni podaci su bili razvrstani u dve grupe podataka, od 1986. i 2009. godine, a identifikovano je ukupno 3033 heteroseksualna para. Glavni parametar za muškarce je bio da budu uzrasta od 23 do 45 godina, a njihova visina je varirala od 137 do 213 cm. Svi odabrani muškarci su bili do 22 cm niži odnosno do 60 cm viši od svojih izabranica.

Nakon ove prvobitne klasifikacije, istraživači su napravili tri kategorije muškaraca: niskim muškarcima su se smatrali muškarci, koji su bili visoki 167 cm i manje (iz 1986. godine), kao i 170 cm (iz 2009. godine), a visokim su se smatrali muškarci, koji su bili visoki najmanje 185 cm (1986. godine) i 188 cm (iz 2009.godine).

REZULTATI
Rezultati istraživanja su otkrila da se niži muškarci ređe razvode, da su radiji da pomognu ženama oko kućnih poslova i da su uglavnom glavni izvor prihoda u kući.
Interesantno je da niži muškarci imaju manje izgleda da se ožene (za 18 procenata), što Veicman objašnjava predrasudom o niskim muškarcima i njihovom umanjem ulogom u društvu.
Međutim, kada nađu partnera, niži muškarci se ređe razvode (za čak 32 procenta).

KUĆNI POSLOVI
Istraživanje je pokazalo da niži muškarci provode 8 sati i 28 minuta u kućnim poslovima što je mnogo bolji rezultat u odnosu na 7 sati i 38 minuta za muškarca prosečne visine i 7 sati i 30 minuta za visoke muškarte, piše New republic.
Naučnici su potvrdili i da 79 procenata nižih muškaraca zarađuje više novca u odnosu na 70 procenata muškaraca prosečne visine i 72 procenata visokih muškarca. Ovi rezultati se kose sa prethodnim tvrdnjama da visoki muškarci zarađuju više novca.

GLAVNI IZBOR NISKIH MUŠKARACA
Tokom istraživanja, naučnici su uočili jedan obrazac u odnosu nižih muškaraca i njihovih partnerki: Oni su uglavnom birali žene koje su starije, manje obrazovane ili su mnogo mlađe.

Čak 21 procenata muškaraca je sa ženama koje nemaju visoko obrazovanje, a samo 9 procenata je bilo sa ženama koje su više od 3 godine starije.
Međutim, doba starosti je prostor gde niži muškarci mogu da iskažu svoju muževnost, pa ipak biraju izlaženje sa mlađom ženom.

Izvor: men's health