Koje su posledice prečestog masturbiranja?

Kada se zdrava navika pretvara u opasnu zavisnost?

.

Dan Drake, seksualni terapeut navodi nekoliko primera kada previše masturbiranja može da bude štetna pojava.

Vaš društveni i ljubavni život pati: Ovo se odnosi na situacije u kojima pre ostajete kod kuće da bi ste se zadovoljili nego otišli u bioskop s devojkom ili na utakmicu sa ortacima. Ako primetite da vam se ovo sve češće događa, vreme je da menjate naviku jer bi mogla da bude štetna.

Imate problema s ejakulacijom: Pojedini muškarci koriste stalno iste pokrete rukom za stimulaciju i postizanje orgazma, što na kraju može da rezultira izostankom ejakulacije pri polnom odnosu s partnerkom. Događa li vam se to, reč je o problemu koji zahteva rešenje.

Ne prestajete misliti na "to": Ako vam misli često odlutaju u vreme kada ste masturbirali ili mislite samo na to kada će se ponovo dogoditi, to može da znači da imate ozbiljan problem, smatra dr. Drake.

Probali ste da prestanete, ali nije uspelo: Jedna od glavnih karakteristika bilo koje vrste zavisnosti je gubitak kontrole. Baš poput alkohola ili kocke, ako primetite da ne možete da se oslobodite navike, možda bi trebalo da promislite imate li ozbiljan problem.

Ako ste primetili da imate problem, šta uraditi? Postoje dve tehnike za rešavanje problema, smatra dr. Drake, prestati masturbirati ili prestati masturbirati često. ukoliko vam ovo ne pomogne, obratite se seksualnom terapeutu ili stručnoj osobi koja vam može pomoći.

Izvor: ordinacija.hr