Obuzdajte ljubomoru i prestanite da mislite o njegovoj bivšoj!

Potpuno je normalno da budete znatiželjni i da vas povremeno kopka nešto u vezi sa bivšom devojkom vašeg partnera. Ali ne zaboravite gde je granica zdravog razuma!

.

LJUBOMORA
Ponekad je teško ne osetiti ljubomoru kada razmislite o svemu tome „prvom“ što ste propustili sa vašim partnerom, zato želite da čujete sve.
Ako ste nekad uhvatili sebe kako mu proveravate telefon, a potom da zahtevate od njega da obriše broj svoje bivše jer ste pronašli nekoliko njenih poziva , znajte da ste možda prešli granicu. Vaše ponašanje nije toliko stvar ljubomore, koliko ranjivosti i straha da ga ne izgubite, pa da se vrati bivšoj.
Kada se neko oseća osetljivo i uplašeno jer misli da će mu partner otići kod bivše, lakše je fokusirati se na bes, nesigurnost i ljubomoru prema „drugoj ženi“, iako ona uopšte ne predstavlja pretnju.

KAKO LEČITI LJUBOMORU
Ako proveravate partneru telefon i istoriju na kompjuteru, to može da dovede do toga da ostanete bez partnera. Umesto toga, priznajte partneru kako se osećate da bi razumeo vašu reakciju i da bi znao kako da se postavi i da vas ne povređuje.
A, ako se plašite da će joj se vratiti, tako propuštate da uživate u vezi koju trenutno imate. Iskreno razgovarajte o svemu u šta sumnjate i ako kaže da i dalje voli svoju bivšu, onda ga slobodno napustite. Ali, ako i dalje razgovara sa njom jer ih neke stvari vežu, racimo dete ili mu je to jedina ozbiljna veza do sad, onda morate duboko da udahnete i da sačekate da prođe neko vreme da se oboje naviknete.
Ako, pak, to radi da bi vas napravio ljubomornom i testirao vas koliko ga volite, onda definitivno zaslužujete nekog ko je lud za vama i ko vas nikad ne bi testirao.

RADOZNALOST
Mi učimo iz tuđih priča. Kada se zaljubimo, rizikujemo slomljeno srce i zato naš odbrambeni menhanizam želi da otkrije šta je to što je pošlo po zlu u prethodnoj vezi, samo da biste sprečili da vam se ne desi slično.
Ne zaboravite da, kada ste opsednuti negativnim, onda ne primećujete ono što je dobro u vašoj vezi. Ako vas toliko interesuje, pitajte partnera što su raskinuli i porazgovarajte o tome šta da uradite da se i vama ne desi slično.

UPOREĐIVANJE I TAKMIČENJE
Mi smo „programirani“ , zahvaljući uticaju okoline, da budemo pobednici u svemu, pa i u tome da imamo partnera. Deo takmičenja uključuje to da moramo da budemo viđeni prosto kao „bolji“, bilo to lepši, pametniji, bogatiji ili mršaviji. Upoređivanje sa drugima je takmičenje i isticanje među drugima kao najbolja varijanta onoga što se od vas očekuje.
Ali, ta opsesivna težnja da budemo savršeni je prosto iscrpljujuća. Ono što upoređivanje čini je da nas tera još dalje od toga da budemo jedinstveni i kreativni. Jer, kako biste mogli u isto vreme da se uklapate u šablon, a istovremeno i da se ističete.
Svi želimo da budemo voljeni, ali ako konstantno brinete o tome da se ponašate ili izgledate u skladu sa onim šta drugi očekuju od vas, definitivno nije put do srca vašeg dragog. Kako da budete voljeni i da budete pobednik? Jednostavno, budite to što jeste.

ZAKLJUČAK
Ne zaboravite, bivša vašeg partnera je bivša zbog nekog dobrog razloga, a šta god taj razlog bio, nema potrebe da budete opsednuti. Vi ste sad glavni u njegovim očima, a ako se ne osećate kao da ste mu prioritet, onda dobro razmislite šta tražite sa njim. Fokusirajte se na sebe i na to kako ste fenomenalni, a ne na njegovu bivšu!

Izvor: žena.blic.rs