On ljubomoriše zbog seksa, a ona ne prašta emotivnu prevaru

Muškarci teže podnose seksualnu prevaru od žena, jer činjenica da su prevareni dovodi u pitanje njihovu muškost i potenciju. S druge strane, ženama su važna osećanja, a emotivno udaljavanje partnera doživljavaju daleko fatalnije od njihovog seksualnog izleta.

.

Da muškarce više pogađa seksualna izdaja, a žene emotivna, nije nova vest, ali istraživači sa Univerziteta Čapman u Kaliforniji potrudili su se da "izmere" razlike u muškim i ženskim reakcijama na neverstvo.

Nasilje u braku samo je jedan od povoda za ovo do sada najobimnije istraživanje o ljubomori i neverstvu, u kojem je učestvovalo više od 63.000 osoba od 18 do 65 godina. Rezultati studije pokazuju da 54 odsto pripadnika muškog pola mnogo teže prihvata fizičko neverstvo partnerke, nego njene "platonske ljubavi". Kod žena taj odnos je dijametralno drugačiji: samo 35 odsto pripadnica nežnijeg pola ne bi moglo da pređe preko preljube, dok 65 odsto ne bi oprostilo emotivnu prevaru.

Naučnici tvrde da razlika između muških i ženskih reakcija leži u činjenici da je "majka uvek sigurna, a otac nije". Osim toga, pripadnici jačeg pola seksualnu prevaru teže podnose jer dovodi u pitanje njihovu muževnost i potenciju.

S druge strane, ženama su mnogo važnija osećanja, pa ih emotivno udaljavanje partnera teže pogađa nego njihovi seksualni izleti. Takođe, reakcije na prevare umnogome zavise i od životnog standarda i godina partnera, od toga da li imaju decu, od vrste i dužine veze, ali i ranijih sentimentalnih iskustava.

Izvor: novosti.rs