Muškarci samo žele seks... Pa, ne baš…

Društvo predstavlja muškarce kao bića koja su sklona seksualnim avanturama, ali i žene mogu biti raspoložene za seks na jednu noć...

.

Međutim jedna nova studija, pokazuje da muška promiskuitetnost nije nešto što je evolucija "urezala" u ljudski mozak. Zapravo, strategije parenja su fleksibilne i variraju od okolnosti poput broja ženki.

Ukratko, ako žena ima manje, muškarci traže dugotrajne veze, kaže Rajan Skarč sa Univerziteta u Juti koji je vodio studiju objavljenu u listu "Royal Society Open Science". A žene takođe, i suprotno stereotipima, mogu da budu zainteresovane za veze na jednu noć.

Ideja da je evolucija oblikovala muškarce da budu promiskuitetni do skora se činila dobro utemeljena. Što više žena muškarac ima, manje su šanse da će se skrasiti sa jednom ženom i njihovom decom a potomci koje ima sa raznim ženama i koji prenose njegove gene izjednačavaju se sa evolutivnim uspehom.

U eksperimentima, muški studenti su tvrdili da više vole neobavezne veze od ozbiljnih što je naučnike dovelo do teorije da je ponašanje muškaraca vezano za evoluciju.

Skarč i Monik Borgerhof Mulder sa Univerziteta Kalifornija testirali su tu ideju u Gijani. U osam zajednica koje su istraživali, odnos odraslih muškaraca i žena varirao je od 1,43 do 0,93.

Što je više broj muškaraca premašivao broj žena, to su manje šanse bile da se oni uklope u stereotip - neobavezna veza umesto posvećene.

To ima evolutivnog smisla, kaže Skarč. Posvećenost jednoj ženi pobećava broj "prilika za parenje" koje muškarac ima u poređenju sa potragom za novim partnerkama. "Najbolja strategija je pronaći jednu ženu i držati se nje", kaže Skarč.

Uz to, prirodna selekcija favorizuje ponašanje koje povećava broj muškarčeve dece a još više favorizuje ponašanje koje maksimalizuje šanse da ta deca porastu i i sama postanu roditelji. A te šanse su najveće ako muškarac ostane uz svoje potomke i štiti ih, umesto da ide od žene do žene, kaže Skarč.

Novu studiju podržali su i stručnjaci za evolutivnu psihologiju. Dejvid Bus sa Univerziteta u Teksasu kaže da "strategije parenja koje muškarci usvajaju vekovma zavise od konteksta" i da je pogrešno smatrati da su muškarci "skrojeni" tako da traže seks za jednu noć, a žene doživotnu posvećenost.

Ove neprijatnosti u seksu mogu se dogoditi BAŠ svima!

Izvor: tanjug