Da li je on tip koji NE želi da se veže?

"Voli me, ali ne želi brak", "Spava kod mene svako drugo veče, ali me nije upoznao ni sa jednim prijateljem", "Lepo nam je, ali on odlaže zajednički život već godinu dana" - neke su od rečenica koje će izreći osoba u odnosu sa nekim ko ima fobiju od obaveza.

.

Ponekad ona može predstavljati jasan znak da obavezu ne žele jer im nije dovoljno stalo, ali postoje i slučajevi onih koji imaju fobiju od vezivanja, pa iako im odgovara da imaju nekog kraj sebe, zapravo su oni ti koji će odlučiti koliko žele da im se druga strana približi. Istovremeno, njihovi partneri obično prolaze čitav niz faza koji uključuju preispitivanje toga jesu li uopšte voljeni, da li su izmanipulisani - do faze pomirenja sa situacijom, pokušaja promene partnera ili ipak bolnog odlaska.
Bilo da je reč o partneru koji ne "daje" dovoljno sebe u odnosu, ne želi da napravi sledeći korak u vezi –kao što je na primer useljenje, brak ili dete, premda se navodno u toj vezi oseća dobro, lepo i ništa mu nedostaje, najčešće je reč o emocionalno nedostupnim ljudima koji su zbog negativnih iskustava ili verovanja oko sebe izgradili "zid". Psiholozi tvrde da se takvim osobama može pomoći, ali samo i isključivo ako to oni sami žele, odnosno to predstavlja problem i njima, a ne samo drugoj strani. Za to vreme njihovi partneri trebaju da počnu više da misle na sebe.

Kako prepoznati nekog sa fobijom od vezivanja:
Obično su uvek imali kratke ljubavne veze, odnosno nikad nisu bili u ozbiljnoj vezi ili braku. Kao opravdanje koriste da nisu upoznali onu pravu. Omiljena im je rečenica "Jednog dana..."
Ako su ipak bili u dugoj vezi ili braku, za propast će obično u potpunosti okriviti drugu stranu.
Tvrde da žele vezu, ali ne razumeju zašto u njoj ne bi mogli da imaju više slobode i prostora nego drugi, odnosno svog partnera će uveriti da su njegova očekivanja preterana i da je dovoljno to da im je "lepo". Iako znaju za neostvarene želje i potrebe partnera, neće direktno reći da ne žele isto, već će u takvim razgovorima ćutati, primeniti taktiku napada ili pak okrenuti sve na šalu. Kod osvajanja deluju brzo - šarmantni su i znaju šta hoće, pa tako prvi utisak o njima može biti da su oni ti koji su više "zagrejani".

Nakon početnog "idiličnog" vremena u vezi započinju igru zavođenja-odbijanja, odnosno iniciraju svađe kako bi uzeli vreme za sebe, ne javljaju se da bi mogli da rade šta žele bez osećaja "obavezi" prema drugoj strani, a nakon što se "zadovolje", javljaju se i ponovno zavode. Takvim ponašanjem podstiču drugu stranu na još snažniju želju da ih osvoje. Partneri onih sa fobijom od obaveza u svojoj okolini dobijaju komentare da njihov odnos ne izgleda "normalno", odnosno da su više kao ljubavnici, a ne ravnopravni partneri. Ne vole obaveze ni u kojem aspektu života, odnosno biraju i kada će se javiti prijateljima, roditeljima i drugima...

Užasava ih rutina i struktura, odnosno očekivanja drugih da se ponašaju na određen način u međuljudskim odnosima. Ne vole da planiraju unapred, a to će opravdavati filozofskim rečenicama tipa "Nikada ne znaš šta će se sutra dogoditi".
Vešto lažu ili prećutkuju, odnosno vrlo malo govore o svojim ličnim stavovima i razmišljanjima, a u zajedničkom vremenu sa partnerom bi se radije zabavljali nego "razgovarali". Približite li im se previše, iniciraju svađu kako bi stvorili distancu. Vezu završavaju mučno, odnosno ponašaju se sve gore kako bi naterali drugu stranu da je okonča, jer bi oni osećali preveliku krivicu da to učine sami. Ovako se osećaju manje krivo. Ljudi koji imaju ekstreman strah ili fobiju od vezivanja često pate i od drugih poremećaja ličnosti.

Ove neprijatnosti u seksu mogu se dogoditi BAŠ svima!

Izvor: cosmopolitan.rs