Evo zašto je važno koliko ste seksualnih partnera imali pre braka

Zagovornici teorije da (žena) tokom života treba da ima samo jednog seksualnog partnera i to onog s kojim je ozakonila vezu zadovoljno trljaju ruke nakon objave istraživanja koje je sprovedeno na Univerzitetu Virdžinija.

.

Za sreću u braku prema tim je rezultatima bitno imati što manje različitih seksualnih partnera pre izgovaranja sudbonosnog "da". Po mogućstvu, to je jedan i to onaj s kojim uplovljavate u bračnu luku. Osećaj zadovoljstva i sreće u braku, prema rezultatima, opada s brojem seksualnih partnera.

Čak 53 posto ispitanica koje su spavale samo s budućim suprugom izjavilo je da su jako zadovoljne u braku, a brojka pada na 42 posto kod onih koje su imale više od dva partnera i smanjuje se sve do 22 posto kod onih žena koje su imale više od 10 seksualnih partnera pre nego što su postale "gospođe".

Seks s različitim partnerima u korelaciji je s nezadovoljstvom u braku, a razlog je za to, tumače autori studije, poprilično banalan. One žene koje su promenile više partnera nezadovoljne su jer znaju da postoji alternativa.

– Iskustva koja smo imali u prošlosti utiču i na budući kvalitet bračnog života. Mnogi mladi danas doslovno shvataju uzrečicu "Samo jednom se živi" pa ne misle na sutra, napominju autori studije Galena K. Ruds i Skot M. Stenli.

Oni smatraju da to ne znači da će seks pre braka uništiti buduću vezu, ali ipak tvrde da bi seks s različitim partnerima predstavljao rizik ako očekujete visoko kvalitetan brak, prenosi Daily Mail. Studija se pozabavila i s brojem zvanica na svadbi. Kažu da su dugoročno najsrećniji oni parovi koji su na svadbenoj svečanosti imali više od 150 gostiju!

Verujemo da je to povezano s tim da se ljudi osećaju obavezanim kad se zaklinju na večnu ljubav pred većim brojem gostiju, ali i time što imaju veću potporu, navode autori studije.

Istraživanje je pratilo 1294 nevenčanih žena i muškaraca u SAD-u tokom pet godina. Tokom istraživanja venčalo se 418 osoba, a tek 23 posto njih vodilo je ljubav samo s osobom s kojom su uplovili u bračnu luku.