6 mitova o preljubi

Da li preljuba znači siguran kraj veze? Da li je prevara posledica nedostatka seksa u vezi? Da li će vas opet prevariti? Neka uvrežena shvatanja o preljubi uopšte nisu tačna. Evo nekih od njih...

.

Par nakon preljube ne može da bude srećan

NETAČNO - Istina da je nakon prevare veoma teško da se povrati poverenje u partnera. Ali, ukoliko je veza zasnovana na ljubavi, razumevanju, istim stavovima... ne treba je baciti u kantu za đubre. Treba sesti i zajednički ustavnoviti zašto je došlo do prevare. Ukoliko ona nije posledica nepremostivih problema, treba skupiti snagu i zajedno poraditi na oporavku. Ne retko, parovi nakon preljube izgrade još snažniju vezu. 

Neverstvo se dešava samo zbog seksa

NETAČNO - Nekada je seks „sa strane“ samo „seks sa strane“. Nekada je samo posledica nepromišljenosti ili lošeg trenutka, a ponekad i emocionalna potreba.

Ako nema seksa, to nije prevara

NATAČNO - Najviše prevara ne sadrži seks. A ipak su prevare. Tajno dopisivanje, odlazak na piće ili ručak i uopšte radnje koje krijemo od partnera znak su prevare. Emotivne. 

Do preljube dolazi zbog problema u braku ili vezi

NETAČNO - U svim brakovima ili dugim vezama ima problema. Preljuba se ne dešava zbok tog problema, ali može da se desi zbog nemogućnosti (neslaganja mišljenja, nedostatka konverzacije) da se ti problemi reše. Pojedinci koji nemaju snage da reše problem pronađu izlaz u prevari. A to tek onda zakomplikuje stvari... 

Onaj ko je prevario, prevariće opet

NETAČNO - Postoje tipovi koji su skloni vezama sa strane. Prosto takvi su, ali to svakako ne znači da će neko ukoliko mu se to desilo i shvatio je da je pogrešio, opet to učiniti. 

Partneri varaju sa osobom atraktivnijom od osobe sa kojom su

NETAČNO - ali zaista netačno!