Šta se dešava u našem telu kada smo zaljubljeni

Biti zaljubljen jedan je od najlepših osećaja na svetu. Ali, osim osećaja postojanja "leptirića u stomaku", zajlubljivanje ima veoma veliki uticaj na organizam. Evo kako...

.

1. Kada smo zaljubljeni u našem mozgu se aktivira 12 područja i u petini sekunde.

2. Zaljubljenost utiče i na srce i pritisak. Usporava se srčani ritam i pritisak se snižava.

3. Kada smo u "ružičastom raspoloženju", to utiče i na naš san. Doslovno ne možete da prestanete da razmišljate o osobi koja vas je "zaludela"? To će vam, prema istraživanju, uzeti barem sat vremena kvalitetnog noćnog sna.

4. Zaljubljenost će ublažiti bol, jer se aktiviraju neuronski receptori u mozgu koji umiruju i ublažavaju osećaj bola, objavljeno je u istraživanju sprovedenom na Univerzitetu za medicinu Stanford.

5. Ono što je svakako "loše" za vreme zaljubljenosti je činjenica da postajemo zaboravni. Mozak oslobađa oksitocin, hormon koji se proizvodi u hipotalamusu, često nazivan hormon ljubavi, a to može uticati na pamćenje. To je zasigurno razlog zašto se osećamo rastreseno kada smo zaljubljeni.

6. Kada smo zaljubljeni postajemo ljubomorni, čak iako inače nismo ljubomorni tipovi. Nedavno istraživanje sprovedeno na državnom Univerzitetu na Floridi, otkrilo je da zaljubljenost uzrokuje da se ponašamo previše zaštitnički prema svom partneru.

7. Osetili ste da vam je hrana u zadnje vreme malo slađa nego inače? Studenti koji su učestvovali u jednom istraživanju pisali su o ljubavi, a nakon toga su probali razna jela i pića. Izjasnili su se da im je sve što su probali imalo slatkast ukus, bez obzira na to o kojoj hrani ili piću se radilo.

8. Kosti nam postaju čvršće. Naučnici su utvrdili povezanost između srećnog braka i zdravlja kostiju.

A DA BISTE SE ZALJUBILI, MORATE DA NAĐETE DEČKA!