Svađajte se, ali... pametno!

Postoje trenuci u vezama kada se stvari otmu kontroli i vi se pretvorite u čangrizavu osobu koja je sposobna da na videlo izvuče sav prljavi veš, kako bi povredila drugu stranu. Ukoliko želite da u svoje rasprave unesete malo više diplomatije, poslušajte šta nikako ne bi trebalo da radite.

.

Generalizovanje

Ako započinjete svoje svađe sa "Ti uvek…" odmah stanite, dok još nije prekasno. Generalizovanje će kod partnera da izazove defenzivan stav, a to nikako ne želite. Nastojte da razumete njegove obrasce ponašanja i zajedno ih menjajte, ako postoji potreba za tim.

Upoređivanje sadašnje veze sa prošlim vezama

Bivše veze zabranjena su zona, posebno kada se nalazite u svađi. Ono što je bilo nekada ostavite iza sebe, nema potrebe za izvlačenjem prljavog veša jer je svaka veza jedinstvena.

Upoređivanje partnera sa njegovom mamom

Kritikovanje partnerovih roditelja, ili upoređivanje sa njima nikada se ne završava dobro. Bez obzira na to koliko vas on "vukao za jezik" nikada nemojte sebi da dopustite da stvari izmaknu kontroli. Imajte na umu da vaša bolja polovina voli i vas i svoje bližnje, pa nastojte da ne povredite njegova osećanja.

Ispravljanje gramatičkih grešaka tokom svađe

Tokom razgovora, naročito ako ide ka svađi važno je partnera da tretirate kao dostojnog "protivnika". Ispravljanje njegovih gramatičkih grešaka samo će dodatno da ga razljuti ili čak i potencira novu svađu.

"Moramo da razgovaramo"

Imate li potrebu da raspravite neki događaj sa partnerom, početak razgovora nikako ne bi trebao da počinje zapovednim tonom koji podrazumeva rečenica "Moramo da razgovaramo". Dobar temelj za razvijanje komunikacije može biti i pristojna molba poput "Možemo li molim te da popričamo".