Kako preživeti preljubu?

Ako ste prevareni od strane osobe koju volite, bol je skoro nepodnošljiv. Možda je najbolji opis da “želite da iskočite iz svoje kože”. Bes, tuga, kajanje, mržnja, sažaljenje, bezbroj osećanja neartikulisano se smenjuju u vama. Pomozite sebe da preživite ovaj težak period…

.

Plačite kao malo dete
Nema jačeg bola od onog koji osećate kada vas neko izda, pogotovo kada je to neko vama jako važan. U ovakvim trenucima imate puno pravo da se zavučete u krevet, namestite u “fetus” položalj i samo se valjate u sopstvenom bolu. Najčešće će se smenjivati faze tuge i besa. Dajte sebi vremena da se zalečite i ako vam je potrebno plačite na sav glas.

Ostanite nemi

Šokirani ste. Ranjeni ste. Užasno ste besni. Iako imate poriv da urlate na njega, gađate ga svime što vam padne na ruku ili preplavite vaš Fejsbuk postovima o tome “kako mu je mali” ili kako “ustvari voli muškarce”, ipak sačekajte da se malo smirite, pa onda reagujte. Psiholozi kažu da zbog visokog nivoa stresa ljudi postaju iracionalni i urade stvari zbog kojih kasnije zažale.

Pobrinite se prvo za sebe
Nemojte se okrenuti čokoladi i kokicama ili gladovanju. Stres ćete najbolje umanjiti zdravim životom. Probajte da jedete nešto hranjivo, vežbate ili čak meditirate. Ukoliko vam je život inače stresan i još na to dodate preljubu, nećete moći da funkcionišete. Mislite prvenstveno na sebe.

Saznajte bar malo sočnih detalja
Gde su se upoznali, koliko dugo se viđaju, da li su to radili u vašem krevetu, jesu li koristili zaštitu? Ne morate da znate baš svaki detalj, ali da biste prevazišli sve moraćete bar jednom da sednete sa vašim partnerom i dobijete sve informacije koje su vam potrebne da nastavite dalje. Ako to ne učinite ova pitanja će vas svakako proganjati i stalno podsećati na ceo događaj. Vodite računa da ovom prilikom postavljate pitanja kojima se upoređujete sa njim/njom. Da li je lepši/a od mene? I slično. Kakav god odgovor da dobijete, nećete biti zadovoljni.

Zadržite za sebe
U prirodi ljudi, a pogotovo žena, je da ovakve stvari podele sa prijateljima. Tako se prevazilazi period tugovanja. Međutim, u ovom slučaju to neće biti od pomoći. Odaberite najpoverljivije prijatelje za koje znate da vas neće osuđivati, jer vrlo lako može da se desi da se pomirite sa partnerom, pa će vrlo problematično biti ako svi znaju za njegovu indiskretnost.

Nemojte se pretvoriti u Šerloka Holmsa
Ništa novo nećete otkriti ako mu/joj pročešljavate mobilni telefon, mejlove, džepove, čarape, auto, tražite mrlje nakošulji, mirišete ga… Ukoliko ste odlučili da ostanete zajedno, a konstantno istražujete, ostaćete zarobljeni u prošlosti i nikada nećete prevazići problem. Problem kod špijuniranja je i osećaj razočaranja ako ne nađete ništa, a u ovom slučaju bola ako nađete!

Pazite se alkohola
Pićence izgleda kao dobar lek za slomljeno srce. Ipak, iako čašica-dve mogu malo da vas opuste, alkohol je poznat da povećava depresivna stanja i može vas učiniti tužnijim nego pre. Alkohol takođe utiče na vaše rasuđivanje i možete se uhvatiti u situaciji da g/je zovete u 2h ujutro da kažete šta vi mislite o svemu.

Oslobodite se besa
Do sada ste išli na aerobik ili zumbu, sada idite na kik-boks. Dobro ga išamarajte i išutirajte. Osim toga, svako se posle vežbanja iseća mnogo bolje. Kada završite sa vežbanjem i puti ste “hormona sreće” moći ćete bolje da sagledate celu stvar. I dalje vam neće biti svejedno, ali se nećete osećati kao da je kraj sveta.

 

Oprostite mu
Da, verovali ili ne, treba da oprostite. Ne zbog njega, već zbog vas. To ne znači da ste zaboravili da je to uradio ili da mislite da nije strašno, to samo znači da se oslobađate besa i ozlojađenosti. Još uvek ćete biti tužni, ali nećete biti ljuti. Oproštaj nije poklon njemu ili njoj, već vama.

 

Odlučite da li idete ili ostajete
Ovo je najteža stvar koju treba da uradite. Iako ste ljuti, vi se još uvek volite. Razmislite da li je ljubav dovoljno jaka i da li ćete moći ponovo da verujete vašem partneru posle svega. Ukoliko je i druga strana zainteresovana da se veza nastavi, ova tri pitanja vam mogu pomoći u donošenju odluke:
1. Koliko vam je veza bila kvalitetna pre preljube? Da li je prevara bil jedna velika greška ili poslednja kap u prepunoj čaši?
2. Da li se iskreno kaje? Da li vaš partner iskreno pokušava da se iskupi za svoje greške?
3. Da li ste u stanju da oprostite? Dovoljno poznajete sami sebe da znate da li ste osoba koja je u stanju da pređe preko prevare, ili će nastavak veze biti tortura za oboje. u stanju da pređe preko prevare, ili će nastavak veze biti tortura za oboje.