Ljubav i seks

Šta nikako ne smete da kažete partneru?

Šta god da radite, nikako ne govorite neke od sledećih rečenica vašoj voljenoj osobi.
06.03.2014. - 09:40h

1. Generalizacija na primer "ti uvek..."

To iz stopa stavlja vašeg partnera u situaciju samoodbrane. Želite da vaš partner shvati kako na vas ili vašu vezu utiče učestalost partnerovih reči ili ponašanja, kako biste zajedno mogli da promenite stvari.

2. Poređenje sadašnje veze sa prethodnom

Ovo je nedozvoljena teritorija. Ne radite to čak ni u pozitivnom svetlu, jer kada jednom otvorite tu taj reon bez granica, negativni komentari mogu da se provlače. Držite vezu u kojoj ste trenutno svetu i unikatnu. Vaši bivši nisu u njoj.

3. Poređenje vašeg partnera sa njegovim/njenim roditeljima ili vašim (bezgrešnim)

Ne samo da vaši ili njegovi/njeni roditelji niste vi i vaš partner, poređenje sa njima je svakako uzavrela tema koju ne želite da pokrenete. Kao i kritikovanje partnerovih roditelja. Bez obzira koliko su teški, vaš partner ih voli. Ništa dobro ne može da izađe iz ponižavanja partnerovih roditelja i toga da učinite da se vaša druga polovina oseća loše ili tužno zbog njegovih voljenih.

4. Žalbe na to kakav je vaš partner nekada bio - kao da se karakter promenio

Ovo uključuje da kažete "Znao/la si da budeš tako pažljiv/a" umesto "Voleo/la sam sve pažljive stvari koje si nekada radio/la, a sad mi se čini kao da si prezauzet/a za mene". Napadi na karakter umesto skretanje pažnje se prihvataju vrlo lično, koje bole i pamte se veoma dugo. Kažite šta mislite i držite to secifičnim i tačnim.

5. Ispravljanje partnerove gramatike tokom rasprave

Ovo se odnosi na povlađivanje partneru. Ukoliko se ne odnosite prema partneru kao da ste jednaki, oni će se osiliti da se pokažu da jesu. I eto ga, put ka svađi, umesto rešavanju konflikta.

6. Imena 

Dušo: da. Bilo koji nadimak koji je bolan ili zlokoban, bez obzira koliko bio kreativan ili duhovit: NE, NE I OPET NE! Vaš partner nikada neće zaboraviti. Bolna etiketa nikada ne može da se otkloni.

7. "Jel to sve što možeš/umeš?"

Izazvati partnera da vas povredi, i verbalno čačkanje da biste se svađali što duže će uvek da uspe. Samo nikako to nemojte da radite. Kada ste toliko besni i povređeni, duboko udahnite, složite se da treba da napustite prostoriju i nastavite gde ste stali kada se smirite. Ne postoji nikakvo pravilo koje tvrdi da se svađe završavaju sa pobednikom ili gubitnikom baš u tom momentu i kada svađa počne. U raspravi koja samo raste ćete oboje da izgubite na kraju.

8. "Ti si tako..."

Izjave poput šta jeste ili nije neka osoba, ili u čemu nije dobra, neće nikoga da učini da se promeni. Veza, kao i prijateljstvo, je bazirano na prihvatanju osobe onakve kakva jeste, a ne kakva bi vi voleli da ona bude. Ukoliko je promena ono što vi želite, promena je onda i tema vašeg razgovora.

9. Moramo da razgovaramo 

Ako morate da razgovarate, trebalo bi onda da glasi: "možemo li da popričamo?". To je poziv na razgovor, a ne objava rata.

10. Bilo koja vrsta pretnje da ćete da okončate vezu (sem ukoliko to istinski ne mislite)

Ako dvoje ljudi ne mogu da imaju raspravu i nakon toga osećaju sigurnost da je njihova veza solidna, bezbedna i i dalje čvrsta, onda ni vi ni vaša veza kao takva niste sigurni u njoj.