Savet stručnjaka: Kad prekinete vezu, ne žurite sa novim izlascima

Svaki prekid je težak na svoj način, a nakon njega niko ne želi da uplovi u novi ljubavni brodolom. Kako biste to izbegli, preispitajte svoju motivaciju i učite na greškama.

Raskid veze, foto: Nicoleta Ionescu/Shutterstock
Raskid veze, foto: Nicoleta Ionescu/Shutterstock
.

Iako neki smatraju kako je staru ljubav najbolje preboleti upuštajući se u novu vezu, to je pogrešan pristup. Terapeuti ističu kako možda nije problem u pitanju s kim izlazite, nego koji su vaši emocionalni kapaciteti.

Zato nije tačno uverenje kako privlačimo pogrešne ljude.

"Uprkos teškom prekidu, ponekad žurimo sa ponovnim izlascima. Zbog ranjivosti i ranijih iskustava teško se otvaramo. Možda nam se čini logičnim da smo spremni za nove ljude u životu, ali, nedostaje nam emocionalnog kapaciteta za to", objašnjavaju terapeuti Patricia Lamas i Morgan Anderson.

"Nedostatak emocionalnih kapaciteta često se veže uz strah. Strah od odbačenosti i povređenosti", kaže dr Anderson dodajući da će upravo ti nesvesni strahovi da sabotiraju emocije i način na koji gledamo na novu vezu.

Zato su stručnjaci za međuljudske odnose objasnili kad je čovek zapravo spreman za novu vezu.

Ako tokom izlaska postavljate pitanja tek reda radi jer vam to omogućava da ne morate da budete prisutni duhom, nezainteresovani ste ili gradite zidove oko sebe - niste još spremni", kaže dr. Anderson.

Ali, ako u trenutku kada idete na sastanak s nekim i osećate iskrenu radoznalost prema tom čoveku te vas zanima gde bi sve taj odnos mogao da ide, to je dobar znak da ste spremni za novu vezu.

Izvor: Superžena