Tri najčešća razloga za razvod

Kada naučite da se pravilno izražavate i prihvatite činjenicu da svako od vas ima svoje emocionalne potrebe, svađe i druga negativna ponašanja u vašem ljubavnom životu će nestati.

Tri najčešća razloga za razvod, foto: Dean Drobot/Shutterstock
Tri najčešća razloga za razvod, foto: Dean Drobot/Shutterstock
.

Jedan od preduslova da imate kvalitetnu vezu je i da sa partnerom imate otvoren odnos. To znači da sa njim možete da podelite i sreću i tugu, brige, uspehe, strahove, najintimnija osećanja… Sve.

David Akiva, savetnik i bračni pedagog navodi tri najčešća razloga zbog kojih se parovi razvode:

1. Supružnik mi je više kao najbolji prijatelj nego ljubavnik

Akiva kaže da je ovo ipak važan znak da ste možda još uvek duboko zaljubljeni jedno u drugo. Parovi koji su dugo zajedno često ovo navode i kao tajnu srećne veze. Nije sve izgubljeno ako je na trenutak nestalo hemije, može da se vrati.

Većina parova smatra da zaljubljenost mora da bude strastvena i opojna kao na početku veze. Ali, to je samo romantična faza. Nakon prvih nekoliko meseci do godinu dana, sasvim je normalno da ova faza nestane i da počne faza "moj najbolji prijatelj".

2. Malo ili nimalo intimnosti

Ako želite da vratite seks u brak, morate da vratite ljubav, kaže Akiva. To je tako jednostavno. To rade najbolji prijatelji u zdravom braku. Nedavna istraživanja pokazuju da je emocionalna intimnost ključ seksualnog ispunjenja za žene. Istraživači koji stoje iza studije otkrili su da je "ljubav učinila seks fizički prijatnijim" za žene, pa one koje su volele svoje partnere rekle su da se osećaju manje sputano i spremnije da istraže svoju seksualnost.

3. Nema više prave komunikacije, svađamo se

Kad naučite pravilno da izražavate i prihvatate međusobne emocionalne potrebe - svađe i druga negativna ponašanja u odnosima će nestati.

Izvor: Superžena