Se*s po dekadama: U 20-im se eksperimentiše, u 30-im je uzbudljivo, 40-e su prekretnica, a PEDESETE!?

Dvadesete su vreme kada postoji najviše verovatnoće za se*s utroje s osobom istog pola, mnogo se*sa bez obaveza, dok je sredina četrdesetih godina vrhunac se*sualnog zadovoljstva žena.

Izvor: 24sata.hr/Ema Krstić  |  
Foto: LightField Studios/Shutterstock
Foto: LightField Studios/Shutterstock
.

Kao i većina stvari, i se*s se poboljšava s vremenom, kaže guru za veze Trejsi Koks (58).

U svojoj knjizi "Sjajan se*s počinje u pedesetim", Trejsi otkriva različite faze svog ljubavnog života te kako se može uživati u se*su u svakom životnom dobu.

1. Dvadesete – eksperimentisanje

"Sećam se dvadesetih kao vrtoglave mešavine slobode i nesigurnosti. Raskinula sam vezu sa svojim dugogodišnjim dečkom s kojim sam se čak verila na svoj 21. rođendan. Nakon raskida, odlučila sam neko vreme ostati sama. Imala sam snažan se*sualni nagon i puno maštarija, ali nisam delovala po tom pitanju", kaže ona.

Dvadesete su vreme kada postoji najviše verovatnoće za se*s utroje, s osobom istog pola te mnogo ležernog se*sa, tvrdi Trejsi i kaže da s druge strane postoji puno nesigurnosti.

"U tim godinama više smo fokusirani na izgled, a manje na zadovoljstvo", kaže.

Poručuje nam da zanemarimo okvire. U redu je ako ne želite da spavate s mnogo ljudi i eksperimentisati. Odredite svoja pravila i ne pokušavajte se držati onih koji vam ne odgovaraju. Ako vam treba više vremena za postizanje orgazma, koristite se*sualna pomagala kako biste izjednačili zadovoljstva. Savršena tela ne postoje. Biti dobar u krevetu ne znači imati sjajno telo, već entuzijazam. Ako se osećate loše nakon se*sa, spavate s pogrešnom osobom.

2. Tridesete – uzbudljivo i iscrpljujuće

"Udala sam se za prvog supruga u ranim tridesetim. To je bio moj prvi susret s dugotrajnom i monogamnom vezom", kaže i dodaje da joj se brak kao takav nije svideo. Volela je supruga, ali nije joj se svidelo što im je budućnost unapred zacrtana te pomisao da više nikada neće spavati s drugima.

"Razvela sam se i ambiciozno posvetila karijeri. U tridesetima parovi doživljavaju najveću se*sualnu pretnju – decu", kaže.

Postoje ipak se*sualni bonusi, kako i sama kaže, većina u ovoim godinama je sigurnija i bolje poznaje svoje telo. Iako se neke žene muče s orgazmom u dvadesetima, većina ga postiže u ovom dobu jednostavno zato što su iskusnije i spremnije da traže od partnera da ih zadovolji.

Partneri ne čitaju misli. Dajte povratne informacije o onome što volite, a šta vam ne prija. Prestanite da žalite za se*som koji ste imali na početku veze.

Tela nisu napravljena da ostanu u toj strastvenoj fazi nabijenoj hormonima. Nije posao vašeg partnera da vas oraspoloži za se*s, nego vaš. Saznajte koji su tačno vaši ‘okidači’ i posegnite za njima. Pročitajte nešto se*sepilno i podstaknite sami sebe.

U redu je s vremena na vreme prestati sa se*som.

Mnogo parova u prve dve godine detetovog života uopšte ne praktikuje se*s i to je normalno. Dogovorite se za predah i niko neće poludeti misleći da je to trajna odluka.

3. Četrdesete – prekretnica

"Ušla sam u četrdesete osećajući se fantastično. Imala sam ličnog trenera, putovala sam, promovisala knjige i udvarali su mi se duplo mlađi muškarci", kaže, te dodaje da joj je s napunjenih 45 to dosadilo.

Želela je ozbiljnu vezu s nekim zrelijim.

Ovo je takođe period života u kome se mnoge nezadovoljne žene razvode od prvih muževa. Nekoliko istraživanja je utvrdilo da je sredina četrdesetih godina vrhunac se*sualnog zadovoljstva žena, sve dok imate pravog partnera.

Iznenada ste spremni za stvari koje biste prethodno odbacili: igranje uloga, igre vezivanja, se*s-igračke, čak i se*s-zabave. Shvatate da je život kratak, što vas čini otvorenijim za nove se*sualne avanture.

"Neka orgazam ne bude jedini cilj do kojeg treba što pre stići. Njega možete imati i sami, a vreme s partnerom je ipak nešto više od samog orgazma. Spontani se*s je precenjen. Morate planirati se*s. Ako ne stvorite prave uslove da se se*s dogodi u dugim vezama, na kraju ćete ga imati samo na rođendane i godišnjice. Najlakši način da pojačate želju za se*som je da ga imate što više", savetuje.

4. Pedesete – pogodak

"Kada sam napunila 50 godina, dve godine nakon menopauze, moj se*sualni nagon naglo je pao. Ali nisam imala pojma da će se moj život uskoro promeniti nabolje. Otprilike u to vreme upoznala sam svog drugog supruga Majlsa, ljubav mog života", kaže te dodaje da se želja ponovo vratila, jer je osetila ljubav i požudu u istom paketu.

Menopauza je izazov za sve nas, ali smo obrazovaniji nego ikad i možemo to donekle okrenuti u svoju korist.

"Se*s može biti bolji u srednjim godinama jer se žene napokon opuste. Deca su odrasla, ostvarili ste se u karijeri ili se zaustavljate, većina nas je finansijski u boljem položaju i imamo vremena i energije da se usredsredimo na sebe. Se*s je manje fokusiran na penetraciju, sporiji je i erotičniji", kaže.