Ljubav i seks

DA LI SANJATE EROTSKE SNOVE? Evo kako položaj u kojem spavate utiče na to da li ćete ih zapamtiti

Mnogi od nas često sanjaju, ali se nakon buđenja ne sećaju šta se u snovima desilo. Ipak, postoje i oni koji kao na dlanu mogu da prepričaju san do detalja. Ako imate erotske snove treba da znate da na njih veliki uticaj ima poza u kojoj spavate.

17.09.2021. - 18:30h
Erotski snovi
Erotski snovifoto: Vikacita/Shutterstock

Prema analitičarki snova i autorki knjige Unlock Your Dreams, Change Your Life (Odgonetni svoje snove, promeni svoj život) Lauri Loewenberg, nekoliko stvari utiče na na naše snove i na to hoće li oni biti impresivni ili ćemo ih se samo bledo sećati.

Pet stvari koje mogu uticati na san:

1. Spavanje na grudima

Sanjate neželjene seksualne snove u kojima imate aferu s nekim ko vam uopšte nije privlačan? Proverite svoj položaj spavanja: oni koji češće spavaju s licem prema dole, skloniji su erotskim snovima.

- Teorija je da pritiskanje grudi i područja karlice uz krevet izaziva stimulaciju koja može rezultovati seksualnim snovima - kaže Loewenberg.

2. Uzimanje dodatka B6 vitamina

Ako se nakon buđenja više ne sećate šta ste sanjali, redovno uzimanje B6 vitamina može vam pomoći da bolje pamtite svoje noćne fantazije. Ljudi koji su uzimali B6 imali su jasnije sećanje na svoje snove, kaže studija objavljena u časopisu Perceptual and Motor Skills.

Istraživači su 100 zdravih Australaca ispitali o njihovim snovima, a bolje ih se sećala grupa koja je dnevno uzimala 240 miligrama B6, od one koja je dobijala placebo ili mešavinu B vitamina.

3. Prestanak pušenja (cigareta ili kanabisa)

Kanabinoidi potiskuju REM fazu sna, a nikotin potiskuje serotonin, neurotransmiter koji je najviše povezan s aktivnostima kod spavanja, objasnila je Loewenberg za Well+Good. Ona dodaje da čete zato, kad prestanete uzimati bilo koju od te dve stvari, sanjati 'življe nego ikad pre'...

4. Progesteron

Progesteron je hormon koji se često povezuje s reproduktivnim zdravljem, a kod žena se oslobađa u drugoj polovini menstrualnog ciklusa. Takođe, ovaj hormon može uticati na snove, što je potvrdila i studija na 944 žene koje su bile u lutealnoj fazi svog ciklusa; što im je bio veći nivo progesterona, više su sanjale i pamtile svoje snove.

- Nivo progesterona veća je od normalne i tokom trudnoće, kao i za vreme uzimanja hormona da se trudnoća potpomogne ili održi - kaže Loewenberg i dodaje da se i sama dok je uzimala progesteron ujutro budila smejući se snovima koje je sanjala, piše Večernji.hr.

5. 'Teška' slatka ili začinjena hrana

Kad se jede neposredno pre spavanja, hrana bilo kakvog naglašenog i intenzivnog ukusa; slatkog ili ljutog, može uzrokovati realistične i uznemirujuće snove, kaže Loewenberg.

- Razlog je taj što baš negde u vreme kad ulazimo u REM fazu sanjanja, takva hrana prouzrokuje veliki porast nivoa šećera u krvi, a onda i nagli pad - kaže Loewenberg. Uz to, dodaje, 'teške' namirnice znaju da stvore kiselinu u želucu, pa probavni sistem mozgu šalje više signala što dovodi do 'nemirnih' snova.