Seks je za muškarce sedativ, a za žene...

Osim što na muškarca deluje kao sedativ od 2-3 miligrama (zbog čega posle seksa zaspi), a ženama pomaže u borbi protiv depresije, ako upražnjavate seks tri puta nedeljno oslobodićete se bolova, ali i sačuvati zdravlje srca, kaže istraživanje Kraljevskog univerziteta u Belfastu.

.

Istraživanje navodi da redovan seks smanjuje u velikoj meri i rizik od moždanog udara. Osim što štiti od infarkta i pospešuje rad srca, seks ima brojne dobrobiti za zdravlje jer održava srce i pluća u formi, a i oslobađa hormone koji smanjuju stres.

Treba, međutim, imati na umu da je seks fizička aktivnost i da srčani bolesnici moraju da budu oprezni i da se konsultuju sa lekarom. Za žene je seks pozitivan jer jača mišiće u predelu karlice i smanjuje rizik od inkontinencije, koja pogađa jednu od četiri žena starijih od 40 godina.

Tokom seksa ti se mišići stežu, što ih jača. Za jačanje ovih mišića preporučuje se pritisnuti ih osam puta zaredom, a prilikom odnosa, čak i brzog, stisnućete ih barem dva puta toliko. Orgazam ženama može da pomogne i ako pate od jakih menstrualnih bolova jer kontrakcija mišića maternice u trenutku vrhunca oslobađa od napetosti. Seks, takođe, utiče i na smanjivanje bolova.

''Orgazam može da zaustavi bol i oslobađa i hormone koji pomažu u povećanju tolerancije na bol'', objašnjava dr Beri R. Komisaruk sa Univerziteta u Nju Džersiju.

Orgazam tako pomaže da se smanji hroničan bol u leđima i nogama, ali i bol uzrokovan artritisom. Redovan seks pomaže i u snižavanju krvnog pritiska. Ljudi koji se seksaju najmanje jednom ili dva nedelju imaju niži krvni pritisak u stresnim situacijama, pokazalo je nemačko istraživanje.

Redovan seks se povezuje i sa smanjenim rizikom oboljevanja od raka prostate, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Notingemu. Muškarci stariji od 50 koji dožive više od 10 orgazama na mesec imaju manji rizik oboljevanja od raka, čak za trećinu. Seksualna se aktivnost, a to uključuje i predigru, može smatrati umerenim fizičkim vežbanjem, koja dobro deluje na srce, pluća i mozak, ali samo ako traje barem 30 minuta.