Rani znaci koji ukazuju da je vezi došao kraj: Odabir reči može biti znak da će uskoro doći do raskida

Istraživanje Univerziteta u Teksasu otkrilo je da, nekoliko meseci pre raskida, reči koje vaš partner koristi u svakodnevnom govoru mogu nagovestiti njegove namere da prekine ljubavnu vezu.

Znakovi da je vezi došao kraj, foto: Edvard Nalbantjan/Shutterstock
Znakovi da je vezi došao kraj, foto: Edvard Nalbantjan/Shutterstock
.

Prema novom istraživanju koje su objavili psiholozi sa Univerziteta u Teksasu suptilni izrazi kojima se vaš partner služi mogu da nagoveste da on ili ona nameravaju da uskoros prekinu vezu.

Kako bi saznali kako jezik može predvideti raskid i pre nego što se on dogodi, tim istraživača pregledao je više od milion objava od 6.800 korisnika Reddita koji su o svojim raskidima pisali na Brejkaps forumu ove web stranice.

Analizirajući objave tih korisnika pre i nakon raskida, istraživači su otkrili da je jezik koji se koristi na web stranici počeo da se menja tri meseca pre raskida korisnika Reddita, često pre nego što su znali da je kraj njihove veze blizu. Ta promena je obično trajala i do šest meseci nakon raskida, piše Klix.ba.

Ove jezičke promene su prilično suptilne: jedna od glavnih promena koju su istraživači otkrili bilo je povećanje upotrebe zamenica "ja" i "mi".

"Ovo su znakovi da neko nosi veliko kognitivno opterećenje", objasnila je Sarah Seraj, vodeća autorka istraživanja i dodala: "Oni razmišljaju ili rade na nečemu i postaju sve više fokusirani na sebe."

Ono što ovo istraživanje otkriva, međutim, jedan je od mnogih razloga zašto jezik često može biti ključ za razumevanje onoga što ljudi misle.

Druge jezičke promene su uključivale i pad formalnosti i korišćenje reči poput "želim", "hteo bih" i "pretpostavljam".

Možda je najzanimljivije da su istraživači utvrdili da su ove jezičke promene adekvatne i za osobu koja prekida vezu, ali i za onu ostavljenu osobu, što znači da, čak i ako niste svesni da kraj veze dolazi, ona ipak može uticati na vas.