Zbog karantina ste 'zarđali' u krevetu? Evo šta stručnjaci predlažu, kako da to popravite...

Prema novom istraživanju portala Relate.org, svaki četvrti samac oseća da je u proteklom razdoblju zbog socijalne distance 'zarđao' u spavaćoj sobi, a to isto istraživanje kaže i da 13 odsto njih još uvek nije spremno na intimiziranje.

seks, foto: Roman Samborskyi/Shutterstock
seks, foto: Roman Samborskyi/Shutterstock
.

"Mnogi su se tokom "lockdown-a" povukli u siguran i privatni svet sabjer pornografije i uspostavljanja seksualnih veza online: gde možete da stvorite sopstveni avatar i mnogo lakše započnete i/ili prekinete vezu", rekao je za "Metro" osnivač portala za online terapiju "The Relationship Paradigm", Nil Vilki.

Zato je, kaže on, nekima sada zastrašujuće da pomisle 'Kakav ću biti', 'Šta će on/ona misliti o meni?' ili 'Kako izgledam go/gola?': stvari s kojima se online ne zamaramo... Ako i sami brinete da ste malo "zarđali", stručnjaci predlažu nekoliko načina da se ponovno osećate dobro u spavaćoj sobi.

"Prvo se trebate setiti jest da ste u istoj situaciji kao mnogo drugih", kaže terapeutkinja za seks i veze Tatjana Diaačenko i dodaje da se 'tako trenutno osećaju mnogi, pa pokušajte da ne dopustite da nesigurnost prevlada...

Ponovo otkrijte svoju intimu

"Pre nego što s nekim budete intimni, usredsredite se na sebe", savetuje terapeutkinja za ljubav, seks i odnose Andrea Balboni.

Ona dodaje i da je sada bitno i ponovno se povezati sa sopstvenim telom, kako bi saznali šta želimo, kao i kakve fizičke reakcije možemo sami od sebe da očekujemo.

"Osim toga, tako ćete podstaći i samopouzdanje", rekla je Balboni, jer što bolje upoznate svoje telo, sigurnije ćete se osećati tokom seksualnog susreta s drugom osobom.

Korak u nepoznato

Nekima je, zbog pandemije, prvi put u celom odraslom životu prošlo gotovo 18 meseci bez seksa, pa je normalno da se plašimo šta bi moglo da se dogodi, ali treba prihvatiti i nepoznato: baš je to prostor u kojem iščekivanje i želje nastaju.

"Pokušajte da strah i briga ne prevladaju, već se koncentišite na užitak", rekla je.

Sve u svoje vreme

Ako ipak niste još spremni da se vratite na staro, i to je u redu. piše espreso.co.rs.

"Nemojte osećati pritisak, ako niste spremni, nemojte ulaziti u seksualne odnose", savetuje Balboni i naglašava kako 'ne postoji pravo ili pogrešno vreme za seks, već se trebada se dogodi kad vi mislite da je dobar trenutak.

Ne potcenjujte predigru

Nemojte zaboraviti da odvojite vreme i za predigru i držite se nje dok ne budete spremni, savetuju stručnjakinje i kažu da seks nikad nije test koji morate proći, te da ne postoji ni loš ili ispravan način.

"Suština i jeste u istraživanju tela drugih i upoznavanju onoga što vas oboje uzbuđuje", poručila je Diačenko - u putovanju, a ne cilju.