Ljubav i seks

Vaš libido i libido partnera se nikako ne slažu? Evo nekoliko trikova kako da se seksualno uskladite

Seksualna želja, odnosno libido varira od osobe do osobe, odnosno od para do para. Kako onda znati je li sve u redu s vašim libidom kada naiđete na neke oscilacije u svom sekusalnome životu.

17.07.2021. - 18:30h
Uskladite libido
Uskladite libidofoto: fizkes/Shutterstock

Seksualni terapeuti se slažu da je normalno poprilično elastična reč kada je u pitanju ova tema. Nešto što je normalno jednoj osobi, drugoj neće biti, stoga je nužno da se ovoj temi pristupa individualno. Zapravo, promena libida postaje problem samo ako smeta vama ili vašoj vezi.

Prvo što treba da uradite je da duboko udahnete i jednostavno prihvatite činjenicu da je situacija u kojoj jedan partner želi više seksa od drugog dosta uobičajena, ali i da je to problem koji može da se reši.

"Kada jedan partner ima manju ili veću seksualnu želju od drugog može biti veliki izazov za ljubavni par i njihovu vezu“, pojašnjava Kevin Singh, terapeut za veze i seksualne odnose iz Toronta.

„Uz zadovoljstvo i povezanost, važno je da se pozitivno deluje na seksualnu dinamiku, jer u suprotnom jedan partner može da oseća pritisak.

Prema podacima studije sprovedene od strane portala Superdrug Online Doctor, koja je uključila 1400 osoba u vezama, njih 72 posto je izjavilo kako je iskusilo u vezama probleme s libidom jednog partnera, jednom ili više puta. Kada su te ispitanike tražili da se izjasne koliko su bili bez seksa u vezi, proječan je odgovor 2.4 meseca.

TRIKOVI KOJIMA MOŽETE POBOLJŠATI SITUACIJU

Faza medenog meseca ne može trajati večno, ali to ne znači da vi i partner imate loš seksualni život ili lošu vezu. Ustvari, seksualna želja je često pod uticajem spoljnih faktora, stresa ili nekog zdravstvenog problema, piše Ordinacija.hr

"Ono što morate da znate je da manjak seksualne želje ne mora da znači da nešto nije u redu s vašom vezom, ili s partnerom“, navodi Jamila Dawson, seksualni terapeut iz Los Angelesa . Ona je dodala i to da je verovatno u pitanju opšti disbalans koji se može popraviti kroz eksperimente i saradnji partnera.

Prema spomenutoj studiji, 44 posto ispitanika je prijavilo kako je imalo otvoren razgovor s partnerom o njihovim željama i potrebama i kako su pomagali partneru da reše problem.

Studija pokazuje i kako su druga rešenja u situaciji bila - stupanje u odnos kada partner nije raspoložen u 40 posto slučajeva, u 33 posto slučajeva se fokus je bio na predigri bez penetracije, odvojeno masturbiranje u 29 posto slučajeva.

Na kraju, ne postoji savršeno rešenje. Ono što deluje na vas, ne mora delovati na partnera. Ipak, kroz sve uspehe i poraze, partneri treba da nađu zlatnu sredinu.

"Fokusirajte se na stvari koje su postakle uspeh i koristite ih u trenutnoj situaciji kao način da nešto promenite“, dodala je Dawson i savetovala je da iskoristite pozitivna iskustva.

Kako izbalansirati svoj libido?

Prvi savet koji seksualni terapeuti predlažu svakako je - masturbacija. Naime, istražite sami svoje telo, vidite šta i kako vam odgovara kako biste bili samouvereniji i pred sobom i pred partnerom ili partnerkom. Ako osećate da vam promene u seksualnoj želji remete mir i sklad veze, sa svojim partnerom delujte u nekoj spontanoj aktivnosti koja će vam možda pomoći da se ponovno povežete na emocionalnom nivou, jer emocionalno i psihičko stanje itekako utiču na ono fizičko, pa tako i na intenzitet libida.