7 REČENICA PO KOJIMA ĆETE PREPOZNATI PREVARANTA I MANIPULATORA: Uvek ih koriste kada žele da vas obmanu ili slažu

Koliko često ste bili u situaciji da shvatite da vas neko laže, ali da on to jednostavno ne želi da prizna. Nekim ljudima je jednostavno "u krvi" da manipulišu i "muljaju", a ovo su načini da ih lako raskrinkate i udaljite ih od sebe.

Muškarac manipulator, foto: ShotPrime Studio/Shutterstock
Muškarac manipulator, foto: ShotPrime Studio/Shutterstock
.

U životu se često susretnemo sa ljudima koji deluju kao naše srodne duše, ali nakon nekog vremena otkrijemo da su manipulatori i neiskrene i prevaranti. Manipulatori se često služe lažima, a što ste duže u njihovoj zamci, to će am duže vremena trebati da iz nje izađete, otkrijete njegovo pravo lice i zalečite emotivne rane.

"Dokaži da sam to uradio."

To znači da su napravili grešku koja se, kako im se čini, ne može dokazati, pa je i dalje negiraju.

"To je sve što znam o tome."

Ako primetite da neko izgovara ovu frazu, onda pažljivije slušajte njegove reči, jer postoji rizik da možda želi da vas prevari ili da nešto sakrije. Ako bi ova osoba govorila istinu, onda je malo verovatno da bi upotrebila ovu frazu.

"Ne sećam se!"

Slaba memorije je čest problem kod manipulatora. Verovatno ste čuli da je jedna od najtežih stvari kod varanja to što morate stalno da kontrolišete svoje reči. A ako uspete da uhvatite lažljivca u laži, on će jednostavno početi da govori da se ne seća šta je rekao ili uradio. Pitajte ga čega se tačno seća. Iskrena osoba će odgovoriti bez oklevanja, ali prevarant će provesti neko vreme izmišljajući drugu priču.

"Nemam pojma o čemu govoriš."

Ovo je već direktno poricanje. Jedan od trikova koje prevaranti koriste je negiranje svega odjednom. Znate da razumeju o čemu se radi, ali ne priznaju svoju obmanu. Veoma je teško naterati takve ljude da priznaju sopstvene laži.

"Da li me za nešto optužuješ?"

Koristeovu frazu da bi sebe predstaili ako nevinom osobom, a vas proglasili ludom. Ova fraza im omogućava da pređu u odbrambeni sistem, a razgovorom odmah menjaju fokus sa njih na vas.

"Zašto mi je ovo trebalo?

Jedan od načina da lažovi izbegnu izlaganje je da odgovore na pitanje pitanjem. Na taj način pokušavaju da vas namame u zamku, tako da ih ne primorate da odgovaraju na razumna pitanja. Ako su počeli da pitaju o motivima svojih laži, onda to znači da vas definitivno obmanjuju. Učiniće sve da ne odgovore direktno.

"Da li zaista misliš da mogu da uradim ovako nešto?"

Ova retorička konstrukcija mu omogućava da čitav teret razgovora prebaci na vas. Oni se predstavljaju kao žrtva da biste se osećali krivim zbog postavljanja takvih pitanja.

Izvor: Sensa