Ljubav i seks

5 situaciju u seksu u kojima žene najviše greše i to na svoju štetu!

Čak i nasamouverenije žene ponekad pogreše i to je u redu sve dok želite da radite na sebi i na izgradnji vašeg intimnog odnosa. Ženama je urođeno da previše razmišljaju, što često može da bude kočnica u seksu...

13.06.2021. - 18:10h
Da li i vi pravite ove greške?
Da li i vi pravite ove greške?foto: DenisProduction.com/Shutterstock

1. Čekaju da budu raspoložene za seks

Ako čekate da se vaš mozak i telo "napale" za seks, verovatno to nećete činiti baš često. To je zato što većina žena ne oseća požudu dok ih nešto ne podstakne na to - partnerovi poljupci, dodiri...

- Predigra, pa i sami dodiri, pokreću telo da šalje mozgu poruku da se aktivira zanimanje za seks, pokazala su istraživanja - kaže američki lekar Skot Halcman.

Čak i ako osećate da niste dovoljno spremni za sam čin, na primer niste dovoljno vlažni, to ne znači da niste uzbuđeni. U ovakvim slučajevima mogu da pomognu lubrikanti tokom predigre - ispričala je psihijatar Madelin Kastelanos koja se specijalizovala za seksualnu disfunkciju za WebMD.

2. Partnerove potrebe su im ispred sopstvenih 

Preusmeravanje cele svoje energije u zadovoljavanje partnera neće vas učiniti boljom ljubavnicom, već samo manje srećnom. To može loše da utiče na oboje.

Seks je vreme da budete sebični i da uživate.

- Biološki, žene su predodređene da stavljaju tuđe potrebe ispred svojih. Ali taj instinkt treba da odbace kad je u pitanju njihov seksualni život. Treba da uspore. Ženama je potrebno više vremena i da se uzbude i da dožive orgazam i to je u redu. Ne osećajte se krivim. Vaš užitak uzbuđuje partnere - objasnila je Kastelanos.

Dodaje da je vrlo važno da budete iskreni prema sebi i partneru i priznate šta vam odgovara. Ne volite određenu pozu? Recite. U 11 uveče ste preumorni? Zakažite jutarnji seks. Prilagodite sebi ono što želite.

3. Kad on ima problema, misle da su one krive

I muškarci nekad jednostavno ne mogu, ne žele, nisu raspoloženi, u depresiji su ili ne mogu da postignu erekciju.

- Iscrpljenost, stres i depresija mogu značajno da utiču na muški libido, jednako kao i na žensku želju - objasnio je Halcman.

Muškarci takođe imaju period oporavka nakon orgazma, koji se s godinama produžava.

4. Mišljenje o sopstvenom telu stoji između njih i dobrog seksa

Činjenica je da većinu muškaraca uopšte ne zanima kakve gaćice i grudnjak nosite, imate li šlauf oko struka ili da li su vam nadlaktice mlohave. Oni žele seks sa svojom partnerkom i to je to. Opustite se i uživajte. Vaše mišljenje o svom telu šteti samo vama, on tako ne razmišlja.

5. Prestale su da maštaju

Parovi koji su dugo zajedno mogu ponekad da dožive period dosadnog seksa. To je zato što su prestali da maštaju. Žene se u tome posebno ograničavaju, jer osećaju da je to pogrešno. Ipak, Kastelanos kaže da nema ničeg lošeg u tome da razmišljate o seksu i maštate o različitim scenarijima.

- To pojačava želju što vam omogućava uzbudljiv seks s partnerom. To je dobitak za oboje - objasnila je, prenosi 24sata.hr.