Niste dugo vodili ljubav? Evo šta sve može da vam se dogodi ako tako nastavite...

Razvod. Posao. Putovanja. Porodica. Puno je razloga zbog kojih vaš seksualni život može da pati. Niste znali da nedostatak seksualnih odnosa može negativno da utiče na zdravlje?

Niste dugo vodili ljubav?, foto: Depositphotos/photographee.eu
Niste dugo vodili ljubav?, foto: Depositphotos/photographee.eu
.

Evo nekoliko stvari koje vam "prete" bez seksa:

NERVOZA NAPADA
Seks ponekad služi kao izduvni ventil, a Škotski naučnici slažu se da osobe koje apstiniraju od seksa teže podnose stresne situacije poput javnog nastupa, za razliku od onih koji su imali odnos u protekle dve nedelje. Tokom seksa, mozak otpušta hormone "sreće" koji vas opuštaju, tvrde stručnjaci.

MUŠKARCI, VEĆE SU VAM ŠANSE ZA RAZVOJ RAKA PROSTATE
Muškarci koji apstiniraju od seksa propuštaju zaštitu koju česta "upotreba" prostate pruža. U studiji predstavljenoj Američkoj urološkoj asocijaciji stoji da muškarci koji često praktikuju seks, imaju 20 posto manje šanse za razvoj raka prostate.

Razlog bi verovatno bio taj što se tokom ejakulacije iz prostate uklanjaju potencijalno štetne stvari.

OSLABLJEN IMUNOLOŠKI SISTEM
Manjak seksualnih aktivnosti može da oslabi vaš imunološki sistem i da vam uskrati sve benefite koje pruža. Kako prenosi prevention.com, naučnici iz Pensilvanije otkrili su da osobe koje dva puta nedeljno uživaju u seksu, uživaju i u 30 posto povećanog otpuštanja imunoglubina (IgA), koji je prva linija odbrane organizma od virusa.

NESIGURNOST U VEZU RASTE
Bez seksa, malo je manje sreće, povezanosti i sigurnosti kod partnera. Život bez seksa u braku može negativno da utiče na samopouzdanje pa se rađaju i sumnje u partnerovu vernost. Kako biste izbegli paranoje i eventualni prekid veze, držite se za ruke, ljubite se i poklanjajte neočekivane poklone... Pokažite da vam je stalo i to će pomoći ponovnom zbližavanju s partnerom.

MUŠKARCI, PRETI VAM EREKTILNA DISFUNKCIJA
Izbegavate seks? Nemojte da to postane nešto što se mora... Naime, muškarci koji veoma retko vode ljubav imaju dvostruko veće šanse da dožive erektilnu disfunkciju, navodi se u studiji objavljenoj u Američkom Magazinu za Medicinska pitanja. Autor studije smatra da, s obzirom da je penis mišić, redovan seks može da održi jaku erekciju baš kao što vežbanje može da održi mišiće jakim.

MOŽETE BITI DEPRESIVNI, ALI NE IZ OČITOG RAZLOGA
Žene češće padaju u depresivna stanja bez seksa, ali ne mora da znači da je baš nedostatak seksa uzrok depresiji. Studija objavljena u magazinu Arhive o seksualnom ponašanju otkriva da žene čiji partneri koriste kondom mogu da budu jednako depresivne. Naučnici smatraju da je to zbog određenih sastojaka sperme, poput melatonina, serotonina i oksitocina koji mogu direktno da utiču na ženino raspoloženje, piše Ordinacija.hr.