TAKO MORA DA BUDE: 10 stvari o kojima se u ljubavnoj vezi nikada ne pregovara

Postoje određene stvari oko kojih se u vezi može i mora postizati kompromis, ali postoje i one o kojima se jednostavno ne pregovara. One moraju da budu sastavni deo svake veze jer su ključne za njen kvalitet.

Tako mora da bude..., foto: Harbucks/Shutterstock
Tako mora da bude..., foto: Harbucks/Shutterstock
.

1. Predanost

Važno je da oba partnera budu spremna na predanost. Ponekad je potrebno uložiti puno truda u fukncionisanje veze, a taj trud mora da bude obostran. Tačnije, predanost vezi i rad na odnosu mora da bude obostran jer jedino tako veza može da napreduje. Ako se samo jedna strana trudi, a druga odmaže, veza neće imati lepu budućnost.

2. Naklonost

Može da bude fizička i emocionalna, a obe su podednako važne za vezu. Ono što se ceni su male stvari kojima se privrženost, odnosno naklonost pokazuje, a među njima su na primer držanje za ruke i neočekivani mali komplimenti. Redovnim iskazivanjem naklonosti pokazujemo partneru koliko nam je važan, a isto to želimo da dobijemo od njega.

3. Redovna komunikacija

U zdravoj vezi partneru uvek možete bez problema da kažete kako se osećate, bez straha od osuđivanja ili svađe. Svaka strana mora da ima mogućnost da se slobodno izrazi oko dobrih i loših stvari u vezi.

4. Iskrenost

Skrivanje osećaja ili zadržavanje negativnih emocija na kraju šteti vezi. Zato je važno da od početka veze praktikujete iskrenu komunikaciju i odnos bez laži.

5. Jasne namere

Ako jedna strana želi ozbiljnu vezu, a druga opušteniju, verovatno nije najbolja ideja ulaziti u takav odnos. Najbolje veze su one u kojima partneri imaju jasnu viziju svog odnosa i isto viđenje zajedničke budućnosti.

6. Postavljanje prioriteta

U trenutku kada je veza već dovoljno zrela i čvrsta, vreme je za razgovor o prioritetima. Svako ima pravo na postizanje sopstvenih ciljeva, a istovremeno morate da definišete koji su to vaši zajednički ciljevi i planovi.

7. Otvoren um

Iako nisu svi fanovi novih stvari, u vezi je važno imati otvoren um i istraživati. Nova iskustva održavaće iskru u vašoj vezi živom. Pokažite zanimanje za ono što interesuje vašeg partnera i obrnuto, neka se on povremeno ukljući u vama drage zanimacije.

8. Empatija

Nijedan odnos ne može da fukncioniše bez empatije, a pogotovo ljubavni. Partner prema vama mora da pokazuje saosećanje, da razume vaše probleme i da radi na tome da vam olakša teške situacije, a ne da ih dodatno otežava svojim ponašanjem.

9. Poštovanje

Međusobno poštovanje još je jedan bitan deo kvalitetnog odnosa oko kojeg nema pregovora. Poštujte svog partnera, ali ništa manje ne očekujte od njega. Nikad se ne stavljajte u podređenu poziciju jer zaslužujte da vam se sve dobro vrati istom merom.

10. Poverenje

Na kraju, bitno je da partneri međusobno veruju jedno drigom. Ljubomora je normalna samo kada dolazi u razumnim količinama, razumljivim situacijama i kada ne uzrokuje velike probleme ili svađe. Svaki loš postupak partnera utiče na količinu poverenja koje gajimo prema njemu i narušava odnos, piše Zadovoljna.