13 odličnih saveta za bolji seks: Budite kao komandos, a strast rasplamsajte tantrom!

Uz samo malo mašte i nekoliko sitnih izmena, seks može da postane mnogo bolji...

Rasplamsajte strast..., foto: Dmytro Kapitonenko/Shutterstock
Rasplamsajte strast..., foto: Dmytro Kapitonenko/Shutterstock
.

1. Ne skidajte baš sve sa sebe
- Verovatno ste navikli da skidate sve sa sebe pre polnog odnosa, ali predlažem vam da ostavite ponešto na sebi, od para seksepilnih potpetica do slatkog niza bisera oko vrata. To otkriva vašu seksi stranu - savetuje dr Džulijana Moris, seksualni stručnjak za ljubavne veze.

Ima savet i za momke.

- Muškarci, pokušajte da budete kao komandos i samo otkopčajte farmerke! To je mnogo uzbudljivije od ostavljanja čarapa na nogama, zar ne? Ponašanje suprotno od onoga što obično radite može da bude vrlo uzbudljivo - dodala je.

2. Imajte "aferu" sa svojim partnerom
Planirajte "dejt" s partnerom i ponašajte se kao da se sastajete s ljubavnikom, dok u isto vreme oboje kao imate supružnike kod kuće.

- Deo razloga zašto parovi varaju jeste osećaj seksualne nesputanosti, jednostavno zato što je to tabu. Stoga, ko zna kuda može da vas dovede ta lažna afera. Čak i samo pripremanje za to, može da vas zagreje, iščekivanje će vas uzbuditi - kaže Koltran Lord, stručnjak za intimnost i sertifikovana edukatorka ayurvede.

3. Ne podcenjujte moć lubrikanata
- Želim da vam predstavim neverovatan koncept, aromatizovane lubrikante tokom oralnog seksa. Čak i ako niste veliki ljubitelj takve vrste seksa, činjenica da ćete dobiti slatku poslasticu mogla bi da promeni neke stvari u vezi - savetuje Emili Mors, doktorka ljudske seksualnosti i osnivača emisije "Sirius XM" i podkasta "Sex with Emily".

4. Menjajte lokacije
- Vodite ljubav na kuhinjskom pultu. Uradite to u hodniku. Učinite to na kauču ili na komodi u spavaćoj sobi. Nije važno gde, samo odaberite mesto koje nije vaše uobičajeno mesto - predlaže dr Moris i dodaje da strast podižu i novi mirisi, zvuci, osvetljenje i teksture, bitno je da ne bude uvek sve jednako jer je to dosadno.

5. Isprobajte nove poze
- Nova poza ne mora uvek da bude prijatna, ali tako prkosite okolnostima, a ponekad i gravitaciji - kazala je Aleksandra Fajn, seksolog i izvršna direktorka "Dame Products-a" pa navela primer: "Recimo, stavite jastuk ispod zadnjice i tako potpomognite dublju penetraciju".

Takođe, predlažemo vam da prelistate knjigu Kama sutra i svaki put isprobate novu pozu. Ubrzo ćete pronaći svoje favorite u kojima ćete oboje najviše uživati

6. Dodirujte se
Istražite svoje telo i šta vam izaziva najveće zadovoljstvo. Masturbirajte, nema u tome ništa loše, kažu stručnjaci.

- Jednom kad znate šta vam pomaže u postizanju orgazma, tad to možete da zatražite i od svog partnera. Osim toga, zahtevanje onoga što zaista želite tokom vođenja ljubavi zna da bude stvarno seksepilno - smatra Fajn.

Seksualna edukatorka Kiana Rivs slaže se s njom.

- Masturbacija je vaš najbolji prijatelj. To je najbolji način za stvaranje mape puta zadovoljstva koja vas osnažuje i pomaže vašem partneru da postane bolji ljubavnik - pojasnila je.

7. Razmislite o listi maštarija
- Napravite zajedno listu uzbudljivih ideja koje biste želeli da isprobate zajedno. Ako smislite nešto što se ne tiče obe strane, stavite to na "možda" spisak koji ćete kasnije još jednom proći - predlaže Moris.

- Sastavljanje liste ne samo da je zabavno, već sam razgovor o željama obe strane može da održi strast u vezi. Komunikacija vam omogućava sporazumno maštanje i to da se bez oklevanja usredsredite na užitak u spavaćoj sobi - dodala je.

8. Zabavite se zajedno
Ponekad održavanje strasti u životu u spavaćoj sobi uopšte nema nikakve veze sa samim seksom. Odite zajedno na čas tenisa, isprobajte neki novi restoran, zajedno planinarite, upišite se u plesnu školu...

- Kada se zajedno s partnerom bavite zabavnom aktivnošću koja nije seksualna, tad obraćate više pažnje jedno na drugo, što pomaže u izgradnji želje. To je jedan oblik predigre - kaže Ejmi Levin, sertifikovani trener za seks i osnivačica komapanije "Ignite Your Pleasure".

9. Pošaljite provokativnu poruku
Seksting je zabavan, razigran način da partneru pokažete koliko mislite na njega. Ako niste sigurni odakle da počnete, pošaljite recimo poruku tipa - popuni prazna polja pa napišite: "Želim te polako_______ na ________ dok ti meni _______".

Budite kreativni, ulepšaćete tako dan i sebi i drugoj strani, ali i podići nivo seksualnog uzbuđenja.

10. Unajmite sobu u hotelu
Zašto da ne! Odmaknite se malo od svakodnevnog haosa i priuštite sebi malo romantike u lepo uređenoj, mirnoj sobi sa oznakom "Ne ometaj" na vratima.

- To je vrlo seksi. Često to preporučujem parovima - kaže Moris i napominje da na to ne gledate kao na beg i zatvaranje u sobu samo zbog ludog seksa, jer bi to moglo da stvori pritisak i prevelika očekivanja, a na kraju i razočaranje.

- Gledajte na to kao na priliku za maženje, razgovor i možda poneko piće. Na taj način možete da se opustite i budete otvoreni za sve što sledeće može da se dogodi - pojasnila je.

11. Pošaljite partneru pozivnicu
I to ne bilo kakvu, pozovite ga na vođenje ljubavi.

- Volim da pošaljem Guglovu pozivnicu u naš zajednički kalendar, za prioritetan sastanak, a volim i kad on meni pošalje takvu pozivnicu - kaže Ana (38) koja je u srećnom braku više od 11 godina.

Stručnjaci se slažu da je to odličan način održavanja strasti u vezi. To je i zabavno i uzbudljivo. Uz pozivnicu možete da napišete i nekoliko detalja šta biste radili partneru, šta želite da on radi vama...

12. Vodite ljubav polako
- Usporite disanje kad vodite ljubav. Iako se to ne čini kao nešto značajno, verujte da ima veliki uticaj. Usporavanje pomaže partnerima da se koncentrišu na dodir i pokrete, što znači da ćete iskusiti intenzivniju vezu - savetuje Rivs.

S njom se u potpunosti slaže terapeutkinja dr Moris i preporučuje da isprobate tantrički seks. Ovakav način vođenja ljubavi može da traje satima i zapravo dovodi do neverovatnih orgazama koji su neuporedivi s onima kod klasičnog seksa - dvoje ljudi postaju jedno.

13. Pošaljite posebnu dostavu
Cveće je slatko, ali šta kažete da partneru ili partnerki pošaljete nešto malo više razuzdano?

- Otvorila sam paket na kojem je bilo moje ime i unutra pronašla donji veš. Suprug me je iznenadio onlajn porudžbinom i to veoma prijatno - kaže Lindzi(41) koja je u braku već 12 godina.

- Slanjem ili primanjem intimnog poklona poput donjeg veša, seksualne igračke ili lubrikanta, dajete partneru do znanja šta vam je važno, a iznenađenje nakon otvaranja i pronalaska nečeg provokativnog može da pomogne da se pokrene strast u vezi - objašnjava terapeutkinja dr Alisa Keli-Džouns, a prenosi 24sata.hr