Ljubav i seks

OTKRIVENE: 3 razloga zbog kojih žene glume orgazam!

Većina seksualno aktivnih žena barem jednom je tokom svog života odglumila orgazam. I dok neke žene glume orgazam kako ne bi povredile muškarca, a neke kako bi podstakle sopstveni libido, sigurni smo da sve zanima da li je konačno utvrđen "pravi razlog" zašto žene glume orgazam?

13.02.2021. - 18:00h
Tri su glavna razloga zbog kojih žene lažiraju orgazam...
Tri su glavna razloga zbog kojih žene lažiraju orgazam...foto: Kaspars Grinvalds/Shutterstock

Dosadašnja istraživanja utvrdila su da žene glume orgazam radi podređivanja muškarčevim potrebama. No, u nedavno objavljenoj studiji u časopisu "Archives of Sexual Behavior" o razlozima zašto žene lažiraju orgazam, istraživač je razgovarao sa mnogim ženama koje su objašnjavale glume li orgazme i zašto. Neke od njih rekle su: "Naravno, ko ne glumi?" dok su druge bile šokirane samim pitanjem: "Žene bi trebalo da zahtevaju orgazam!", izjavile su.

No, kopajući malo dublje, mnoge od tih žena zasnivale su svoje postupke na društveno uslovljenim uverenjima o polu. Često su se pojavljivale naracije o muškarcima poput onih: "muškarci treba da" i "žene moraju" ili "žene bi trebalo". No ipak, postoji više od jednostavne pragmatike koja određuje kada i ko glumi orgazam.

Lažiranje orgazma radi zadržavanja partnera

Evolucijska psihologija objašnjava fenomen lažnog orgazma kao "strategiju zadržavanja partnera", pri čemu muškarci cene i priželjkuju orgazme partnerke. U skladu s tim, žene će u heteroseksualnim vezama lažirati svoj orgazam kako bi zadovoljile svog partnera, pritom se nadajući zadržavanju partnera. Ovu hipotezu potvrdilo je i još jedno novo istraživanje. Naime, žene koje su smatrale da će ih partneri varati, češće su lažirale orgazam.

Lažiranje radi seksualnog zadovoljenja partnera

U istraživanju se pokušalo saznati kako bi se specifična uverenja o seksu i polovima mogla povezati s glumljenjem orgazma. Otkriveno je da će žene verovatnije lažirati orgazam, ako smatraju da će time zadovoljiti partnera. To možda ne čudi, ali vredno je rasprave, posebno jer u dominantom diskursu prevladava ideja da bi muškarci trebalo da mare za zadovoljstvo svoje partnerke. Većina žena složila bi se da muškarci ne bi trebalo da budu sebični u krevetu, već da bi trebalo da se prilagode partnerki, njenim željama i potrebama. Međutim, ono što sugeriše ovo nedavno otkriće jest da postoji razlika između želje da žena doživi orgazam zbog sopstvenog zadovoljstva, bez pritiska i potrebe za orgazmom kako bi zadovoljila partnera. Upravo ta razlika može biti ključna razlika između stvarnog i lažnog orgazma za ženu.

Glumljenje zbog nedostatka razloga da to ne učine

Pored ovih specifičnih uverenja o seksu i polovima, studija je merila i raširene rodne stavove koji nemaju direktne veze sa spavaćom sobom, ali koji utiču na naše interakcije s drugima na osnovu njihovog pola. Na primer, uverenja poput žene su preterano osetljive ili muškarci bi trebalo da vole, poštuju i brinu o ženi. Takva i slična uverenja mogu podsvesno da utiču na načine naše komunikacije s muškarcima i ženama. U ovom istraživanju pokazalo se da su žene koje imaju negativna uverenja o svom polu i odbacuju feminizam, češće lažirale svoje orgazme. S druge strane, žene koje smatraju da muškarci treba da poštuju žene, ređe lažiraju orgazam. Ova otkrića sugerišu da ako žene misle da muškarac treba da ih poštuje kao anđeoske i čiste, onda lažiranje orgazma nema puno smisla, jer orgazam uključuje stvaranje smešnih lica i ponekad smešnih zvukova.

Istraživanja o ovoj temi još uvek su u povojima, no neki od nalaza ove studije sigurno će mnogima dati odgovore na brojna pitanja ili pak otvoriti neka nova uzbudljiva pitanja za buduća istraživanja, piše miss7.