OTKRIVENE: 3 razloga zbog kojih žene glume orgazam!

Većina seksualno aktivnih žena barem jednom je tokom svog života odglumila orgazam. I dok neke žene glume orgazam kako ne bi povredile muškarca, a neke kako bi podstakle sopstveni libido, sigurni smo da sve zanima da li je konačno utvrđen "pravi razlog" zašto žene glume orgazam?

Tri su glavna razloga zbog kojih žene lažiraju orgazam..., foto: Kaspars Grinvalds/Shutterstock
Tri su glavna razloga zbog kojih žene lažiraju orgazam..., foto: Kaspars Grinvalds/Shutterstock
.

Dosadašnja istraživanja utvrdila su da žene glume orgazam radi podređivanja muškarčevim potrebama. No, u nedavno objavljenoj studiji u časopisu "Archives of Sexual Behavior" o razlozima zašto žene lažiraju orgazam, istraživač je razgovarao sa mnogim ženama koje su objašnjavale glume li orgazme i zašto. Neke od njih rekle su: "Naravno, ko ne glumi?" dok su druge bile šokirane samim pitanjem: "Žene bi trebalo da zahtevaju orgazam!", izjavile su.

No, kopajući malo dublje, mnoge od tih žena zasnivale su svoje postupke na društveno uslovljenim uverenjima o polu. Često su se pojavljivale naracije o muškarcima poput onih: "muškarci treba da" i "žene moraju" ili "žene bi trebalo". No ipak, postoji više od jednostavne pragmatike koja određuje kada i ko glumi orgazam.

Lažiranje orgazma radi zadržavanja partnera

Evolucijska psihologija objašnjava fenomen lažnog orgazma kao "strategiju zadržavanja partnera", pri čemu muškarci cene i priželjkuju orgazme partnerke. U skladu s tim, žene će u heteroseksualnim vezama lažirati svoj orgazam kako bi zadovoljile svog partnera, pritom se nadajući zadržavanju partnera. Ovu hipotezu potvrdilo je i još jedno novo istraživanje. Naime, žene koje su smatrale da će ih partneri varati, češće su lažirale orgazam.

Lažiranje radi seksualnog zadovoljenja partnera

U istraživanju se pokušalo saznati kako bi se specifična uverenja o seksu i polovima mogla povezati s glumljenjem orgazma. Otkriveno je da će žene verovatnije lažirati orgazam, ako smatraju da će time zadovoljiti partnera. To možda ne čudi, ali vredno je rasprave, posebno jer u dominantom diskursu prevladava ideja da bi muškarci trebalo da mare za zadovoljstvo svoje partnerke. Većina žena složila bi se da muškarci ne bi trebalo da budu sebični u krevetu, već da bi trebalo da se prilagode partnerki, njenim željama i potrebama. Međutim, ono što sugeriše ovo nedavno otkriće jest da postoji razlika između želje da žena doživi orgazam zbog sopstvenog zadovoljstva, bez pritiska i potrebe za orgazmom kako bi zadovoljila partnera. Upravo ta razlika može biti ključna razlika između stvarnog i lažnog orgazma za ženu.

Glumljenje zbog nedostatka razloga da to ne učine

Pored ovih specifičnih uverenja o seksu i polovima, studija je merila i raširene rodne stavove koji nemaju direktne veze sa spavaćom sobom, ali koji utiču na naše interakcije s drugima na osnovu njihovog pola. Na primer, uverenja poput žene su preterano osetljive ili muškarci bi trebalo da vole, poštuju i brinu o ženi. Takva i slična uverenja mogu podsvesno da utiču na načine naše komunikacije s muškarcima i ženama. U ovom istraživanju pokazalo se da su žene koje imaju negativna uverenja o svom polu i odbacuju feminizam, češće lažirale svoje orgazme. S druge strane, žene koje smatraju da muškarci treba da poštuju žene, ređe lažiraju orgazam. Ova otkrića sugerišu da ako žene misle da muškarac treba da ih poštuje kao anđeoske i čiste, onda lažiranje orgazma nema puno smisla, jer orgazam uključuje stvaranje smešnih lica i ponekad smešnih zvukova.

Istraživanja o ovoj temi još uvek su u povojima, no neki od nalaza ove studije sigurno će mnogima dati odgovore na brojna pitanja ili pak otvoriti neka nova uzbudljiva pitanja za buduća istraživanja, piše miss7.